A szerbről a bosnyák határra költöztek az embercsempészek, véli Bakondi György

Megfigyelhető, hogy a jelentős embercsempész bandák áttették működésüket a bosnyák–horvát határra, ami azzal is magyarázható, hogy a magyar rendőrök sikeresen őrzik a magyar határt és eredményesen működik a határzár – mondta szerda reggel az M1 aktuális csatornán a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az MTI szerint.

Bakondi György arról beszélt, a magyar határon kedd reggel 627 határsértőt fogtak el, ami egy évvel korábban akár tízszer ennyi is lehetett, de így is magas szám. Az, hogy a magyar rendőrség sikeresen őrzi a szerb határt és eredményes a határzár, kihat a migránsok mozgására, ugyanis jelentős átterelő hatás figyelhető meg Bosznia-Hercegovina és Horvátország irányába, vélekedett Bakondi. Ott ezért akár tízszeres a növekedés a migránsok mozgásában, ami kihat Szlovéniára, Ausztriára és Olaszországra is.

A hajózó útvonalakon az időjárás kedvezőbbre fordultával ugyancsak élénkülés figyelhető meg, amellyel együtt jár a balesetek számának növekedése. Már most többen haltak meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban.” Bakondi szerint idén tavasszal a migránsok számának növekedésében az időjáráson túl komoly szerepe lehet azoknak a döntéseknek, amelyeket a migrációs paktummal kapcsolatban az Európai Parlament (EP) meghozott.

A másik oknak azt nevezte meg, hogy a túlsúlyhoz tartozó országok vezetői érzékelik, a 2015-öshöz képest jelentősen változott a migráció megítélése a lakosság körében. Ez egyértelműen a bekövetkezett terrorakciók, a súlyos köztörvényes bűncselekmények, a nők elleni erőszakos cselekmények hatása. Ma már ez elérte a politika szintjét is, ahol az időközben történt választások eredményein is látszik, hogy csökken a baloldali-liberális túlsúly és előre törnek a konzervatív, nemzeti alapon politizáló pártok” Bakondi szerint.

Ezért siettetik azoknak az intézkedéseknek az elfogadását – ujjlenyomatvétel, migránstáborok létrehozása az unió külső határain –, amelyek a szavazókban biztonságérzetet keltenek, vélekedett a belbiztonsági főtanácsadó.