5 milliárdot adott a kormány Makónak, hogy az ipari park közmű igényeit fedezni tudja

Farkas Éva Erzsébet, a település fideszes polgármestere mesélt arról a Rádió 7-nek, a kínai befektetők 30 milliárd forintos beruházásának megvalósítása érdekében a magyar kormány 5 milliárd forintot biztosított a város önkormányzata számára, hogy a megnövekedett közmű igényeket ki tudják szolgálni. Ki kell építeni az új ivóvíz-, illetve szennyvízelevezetést, valamint növelni kell a földgáz- és áramkapacitást is.

A több mint 10 hektárnyi terület lőszermentesítése már megtörtént, emellett három ütemben végeztek régészeti feltárásokat. Mi még novemberben jártunk a helyszínen, akkor a szakemberek egy római kori árok, egy 7–9. századi település házainak, kemencéinek és tárolóvermeinek maradványait kutatták és egy szarmata és egy késő avar kori temetőt is találtak. Míg az előzőnél 10 sírt azonosítottak, utóbbinál 123-at tártak fel.

Farkas Éva Erzsébet most arról beszélt a rádióban, hogy a beruházás révén egyrészt növekedni fog az önkormányzat adóbevétele, másrészt pedig új munkahelyeket teremtenek. A kínai beruházó által létrehozott majdani, elsősorban üdítőitalok csomagolóanyagát gyártó üzemben első körben 100–150 alkalmazottal indul el a munka. A tervek szerint 2026-ban tovább fog bővülni a gyár, így újabb munkásokra lesz majd szükség.