Gyors ütemben öregedik el Makó, és egyelőre tanácstalan a város

Elöregedő település lett Makó, írja a Makói Csípős. A lap a makói önkormányzat által összeállított Helyi Esélyegyenlőségi Program alapján teszi a kijelentést. Az ott található adatok szerint évről évre egyre több a 65 év felettiek száma, miközben a 14 év alattiaké szinte nem változik.

A Helyi Esélyegyenlőségi Program szóba került a tavaly októberi testületi ülésen is, amit akkor el is fogadtak a képviselők. A több mint száz oldalas dokumentumban az öregedési index szerint az olvasható, hogy száz fő 14 év alattira hány 65 év feletti jut. Mivel a 65 év felettiek száma magasabb, ezért az öregedési index száz százalék felett van, ezáltal a település elöregedőnek tekinthető.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy 2016-ban 4620 65 év feletti volt, míg 2021-ben már 4921. A 14 év alattiak száma ebben az időszakban csökkent, de nem meghatározóan, 3237-ről 3229-re változott a számuk.

Forrás: TeIR, KSH-TSTAR

Az elöregedő lakosság nem Makó specifikus jelenség. A legutóbbi népszámlálás adatai megmutatták, hogy soha ennyire gyorsan nem fogyott még a magyar, mint az előző és a 2011-es népszámlálás közötti időszakban. Egy semleges alapforgatókönyv becslése szerint is 2050-re 8,5 millióra csökken a népesség, de egyesek szerint 8,8 és 9,3 millióan is lehetünk majd. Utóbbiaknál jelentős migrációs többlettel és kedvező termékenységi rátával számolnak.