Emelik a szociális lakások bérleti díját Vásárhelyen

Idén is emelkedik majd a hódmezővásárhelyi szociális alapú bérlakások bérleti díja, írja a Délmagyar. Alacsony, négy százalékkal ugyan, de emelni fognak a bérleti díjakon, ami várhatóan többeknél nehéz anyagi helyzetet fog eredményezni, mivel már tavaly az év első kilenc hónapjában több fizetési felszólítást kellett küldenie az önkormányzatnak, mint az azt megelőző teljes évben.

A Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. kezelésébe összesen 677 ingatlan tartozik, ebből bérlakás 454, a többi más hasznosítású. A cégnek tavaly az említett kilenc hónapban 144,4 millió, a nem lakóingatlanok bérbeadásából 65,5 millió, a sportlétesítmények üzemeltetéséből 32 millió, a kereskedelmi szálláshelyek értékesítéséből 11,2 millió forint bevétele keletkezett.

A lakások karban is tartja a város, erre 9 hónap alatt 10,5 millió forintot fordítottak. Folyamatosan ellenőrzik a gázkonvektorokat és az egyéb műszaki berendezéseket. Cseréltek villanybojlereket, gáztűzhelyeket, nyílászárókat, hideg- és melegburkolatot. Végeztek duguláselhárítást és rágcsálóirtást is, utóbbi Vásárhelyen az évnek egy szakaszában kritikus probléma volt. A lakásokra jelen pillanatban is ráfér a felújítás, sok a probléma például a vízvetékekkel és csapot is kellene több helyen cserélni.

A felújítások miatt is nagy probléma, hogy nem mindenki fizeti rendesen a lakbért. Tavaly szeptemberig 3,2 millió forint tőketartozást hajtott be a cég. 2023-ban az ingatlan részleg kintlévőségi egyenlege 77 millió forint volt, ebből a lakossági tartozás meghaladta a 69 millió forintot.