A hódmezővásárhelyi talajszelvény lett idén Magyarország talaja

Idén a hódmezővásárhelyi talajszelvény kapta a Magyarország talaja címet a Magyar Talajtani Társaság (MTT) által szervezett közönségszavazás alapján, jelentette be a minisztérium szerdai közleménye szerint Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Év talaja 2023 címmel kedden tartott szakmai konferencián.

Tavaly indult a kezdeményezés, idén az MTT felhívására összesen kilenc pályázat érkezett, a nyertesről a nagyközönség szavazatai alapján döntöttek. A győztes a hódmezővásárhelyi talajszelvény lett, ami az idei, XXX. alföldi állattenyésztési és mezőgazda napok Hód-Mezőgazda Tanösvényének talajszelvénye.

Az ENSZ kezdeményezésére 2013 óta van világnapja a talajnak, amelynek fontosságára, védelmére rá kell irányítani a figyelmet Feldman szerint. A világ élelmiszereinek 95 százalékát ugyanis, közvetlenül vagy közvetett úton, a talaj szolgáltatja, de az egészséges környezet, a tiszta víz sem képzelhető el a talajok által biztosított szolgáltatás nélkül.

Juhász Anikó, a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a konferencián azt mondta: Magyarország földterületének csaknem 54 százaléka mezőgazdasági hasznosítás alatt áll.