Online csalásokban utazó bűnözői csoportot fogtak el a Csongrád-Csanád vármegyei nyomozók

 A Csongrád-Csanád vármegyei nyomozók több elkövetőt is egy online csalásokra specializálódott csoport tagjaként azonosítottak. Közleményükben a rendőrség úgy fogalmaz, hogy az események az ország több városában, egymástól látszólag függetlenül, a valóságban azonban egy bűnbanda által összehangoltan történtek.

A nyomozást két eset miatt kezdték meg a rendőrök. Az egyik esetben egy Ildikónak nevezett nő történetét mutatják be, aki egy jól megszervezett átverés áldozata lett. Október 3-án, a reggeli órákban csörgött a nő telefonja, és a vonal másik végén egy magát banki ügyintézőként azonosító hölgy mutatkozott be. Gyorsan rátért a tárgyra: állítása szerint gyanús tranzakciókat rögzített a banki rendszer Ildikó számláján.

Az átutalásokkal kapcsolatban nem árult el több részletet, hanem a további károkozás megelőzése érdekében azonnal kapcsolta a „bankbiztonsági osztályt”. Itt egy 20–30 év körüli férfi vázolta a további teendőket, a háttérben irodai munkazaj hallatszott, minden jel arra mutatott, hogy többen is dolgoznak a számlán elhelyezett összeg biztosításán.

Ildikó a felkavaró események és a sürgetés hatására nem is hezitált, azonnal telepítette azt a vírusírtó programot, amit a szakértő ajánlott, majd az ügyintéző kérésére távolabb ment a számítógéptől, ugyanis a folyamatban lévő hívás megzavarta volna a „vírusírtó” működését. Elmondták neki, hogy szerencsére az informatikusok hatékonyan dolgoztak, így az SMS-ben kapott kódok átadását követően a számláját sikeresen zárolták.

Másnap a zárolás feloldása érdekében a nő bement egy bankfiókba, ahol szembesült a valósággal. Az ügyintéző elmondta, hogy előző nap nem banki alkalmazottak hívták, az alkalmazással, amit vírusírtóként telepített, átadta az irányítást a számítógépe felett a csalóknak, és az SMS-ben kapott kódokra a tranzakciók jóváhagyásához volt szükség. A módszerrel harmincnyolc millió forintot utaltak át maguknak az elkövetők Ildikó számlájáról.

A másik bűncselekménynek egy Vitálijnak hívott férfi volt a főszereplője. Ő álláshirdetéseket böngészett, amikor meglátta, hogy olyan, magyar és ukrán nyelveket jól beszélő, vállalkozó kedvű fiatalokat keresnek egy állásra, akik könnyű munkával szeretnének sokat keresni. Az „állásinterjú” során azonban kiderült, hogy a munka nem teljesen legális – épp ellenkezőleg.

Egy ukrán banda keresett tagokat, akik bűncselekményből származó pénzek kezelését akarták felügyelni. A férfi feladata az volt, hogy autóba ült, felvett néhány embert, elvitte őket egy közeli bevásárlóközpontba, ahol azok a valutaváltónál leemeltek kisebb-nagyobb összegeket a bankszámlájukról. Az euró és amerikai dollár bankjegyeket átadták Vitálijnak, ő pedig továbbadta megbízójának. Ekkor nemcsak ő volt jelen, hanem Anikó is, aki a pénzmosásra igénybe vett számlák tulajdonosait toborozta.

Miután Ildikó a bankból azonnal a rendőrségre sietett, a nyomozók elkezdték az adatgyűjtést és több rendőri szerv összehangoltan kezdte el felgöngyölíteni a szálakat. A feljelentést követő néhány hétben összesen öt elkövetőt azonosítottak és hallgattak ki gyanúsítottként, akik bankszámlájukról bűncselekményből származó összegeket emeltek le, majd a Vitálijnak és Anikónak nevezett bűnelkövetők is sorra kerültek – őket a nyomozók őrizetbe is vették.