Eddig csak Szegeden elérhető, korszerű MR-készülék érkezett a hódmezővásárhelyi kórházba

Korszerű MR-készülék érkezett a hódmezővásárhelyi kórházba, a diagnosztikai berendezést egy magyar-román határmenti projekt részeként, uniós támogatással tudta megvásárolni az intézmény, írja az MTI.

Kallai Árpád, a Hódmezővásárhelyi–Makói Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója a fejlesztést bemutató szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, az MR-készülék beszerzése mérföldkő a hódmezővásárhelyi egészségügy történetében, mert a kórház képalkotó diagnosztikai eszköztára olyan berendezéssel bővült, amely a vármegyében eddig a közfinanszírozott ellátásban eddig csak a Szegedi Tudományegyetemen volt elérhető.

A 1,5 Tesla mágneses térerősségű készülék megvásárlása, illetve a környezet rádiójeleit kiszűrő Faraday-kalitka kialakítása 651 millió forintba került. A berendezés a kórház főépületének alagsorában, a radiológiai osztály alatt kapott helyet. A szakember azt is elmondta, a korszerű MR-készülék alkalmas lesz fej, nyak, gerinc, emlő, kontrasztanyagos angiológiai, kardiológiai, neurológiai, has-kismedence, izom-vázrendszer és teljes test vizsgálatára.

A szakdolgozók és az orvosok továbbképzése már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, az SZTE-vel együttműködve. Az első vizsgálatokat a tervek szerint januárban végezhetik el a pácienseken Kallai Árpád elmondása szerint.

A kórház fejlesztése a szatmárnémeti Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesülettel közösen elnyert, román–magyar Interreg pályázatnak köszönhetően valósulhat meg.

A projektnek a hódmezővásárhelyi intézményre eső költségvetése 7,45 millió euró (2,83 milliárd forint), ebből 3,9 millió euróból megépült a kórház új gyermek- és belgyógyászati osztálya, mintegy egymillió euró a két osztály felszerelése, 2,3 millió eurót pedig a népegészségügyi szűréseket hatékonyabbá tevő eszközök beszerzésére fordítottak. Az építési beruházáshoz ezen felül 600 millió forint többlettámogatást nyújtott a kormány.

A magyar egészségügyi intézmény szatmárnémeti partnereivel a közelmúltban 2,9 millió euró (1,1 milliárd forint) kiegészítő támogatást nyert el, Hódmezővásárhelyen ebből a forrásból állítják üzembe az MR-készüléket, Makón pedig új gasztroenterológiai részleget alakítanak ki.

Fotó: CSMEKHM