A helyi Fidesz szerint Hódmezővásárhely a Modern Városok Program lezárásának a legnagyobb vesztese

Hódmezővásárhely a Modern Városok Program (MVP) lezárásának a legnagyobb vesztese, az önkormányzat vezetése 50–100 évente adódó fejlesztési lehetőséget szalasztott el – erről beszélt Benkő Zsolt helyi fideszes képviselő szerdán a város közgyűlésének ülésén az MTI szerint. A politikus úgy véli, 2017-ben a hódmezővásárhelyiek bizakodva néztek a jövőbe, mert az MVP-nek köszönhetően, kemény munka után, a város jövője szempontjából meghatározó fejlesztések indulhatnak el a településen.

Ezek a beruházások szerinte óriási lendületet adtak volna Hódmezővásárhely fejlődésének, sok 10 milliárd forinttal növelték volna a város vagyonát. A képviselő úgy fogalmazott, november 2-a gyászos nap a város történetében, ekkor jelent meg az MVP lezárásáról szóló kormányhatározat. Mint mondta, a városvezetés hibájából olyan fejlesztések hiúsultak meg, melyek önerőből nem valósíthatók meg: nem újulnak meg középiskolák, nem épül új könyvtár és tudáscentrum több száz férőhelyes mélygarázzsal, nem lesz új, 117 kilométeres külterületi kerékpárút-hálózat és minőségi otthoncsere program sem és nem fejlesztik az ipari parkot.

Ezért aztán néma felállást kezdeményezett a leállított program miatt.

Benkő Zsolt ugyanakkor kiemelte, Hódmezővásárhelyen szinte az összes, az önkormányzathoz nem köthető fejlesztési elem elkészült. A beruházások meghiúsulásának egyetlen oka szerinte az, hogy Márki-Zay Péter polgármester fontosabbnak tartotta az országos politizálást, a kormánnyal szembeni folyamatos harcot, mint a város történetében 50–100 évente adódó fejlesztési lehetőségek megvalósítását”. Ennek kapcsán egyébként a vásárhelyi Fidesz is kiadott egy közleményt, melyhez áthúzott látványterveket is csatoltak.

Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook

A polgármester erre azt válaszolta, Hódmezővásárhely kizárólag a kormány miatt veszít fejlesztéseket, a város vezetése mindent megtett a beruházások megvalósítása érdekében. Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, gyászosnak tartja, hogy a kormány a település vezetésének politikai hozzáállásától teszi függővé a hazai és uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseket. Márki-Zay úgy véli, Hódmezővásárhely profitált a MVP beruházásaiból, elkészült a települést Szegeddel összekötő tram-train, és számos beruházás elkészült a honvédség területén.

A közgyűlés a polgármester javaslatára azzal a kéréssel fordul Lázár János építési és beruházási miniszterhez, a térség országgyűlési képviselőjéhez, hogy a 117 kilométeres külterületi kerékpárút-hálózat mégis elkészülhessen.