Folyamatosan csökken a hazai fokhagymatermelés, aminek jelentős része Csongrád-Csanádban történik

Egyre jobban csökken a hazai fokhagymatermelés, írja a vg.hu gazdasági hírportál. A termőterület és termés egyaránt zsugorodott az elmúlt években, 2022-ben 2 százalékkal kevesebb fokhagymát takarítottak be, mint 2021-ben és a szakértők szerint 2023-ban is kevesebb lesz a hozam a múltévhez képest. A portál kiemeli, hogy a fokhagyma megmaradt termelésének 80 százaléka Csongrád-Csanád vármegyében zajlik.

A csökkenő termés ellenére a fokhagyma-behozatal is visszaesett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén január és július között az előző év azonos időszakához viszonyítva 47 százalékkal kevesebb, 822,2 tonna érkezett be a magyar piacra. A spanyol import, ami a legjelentősebb volt 70 százalékkal esett vissza, ugyanakkor Hollandiából ennyivel többet hoztak be hazánkba fokhagymából.

Július végéig a kivitel is csökkent, az előző év azonos időszakához képest 31 százalékkal mérséklődő export 168 tonnára esett vissza. A magyar fokhagyma-export évi 400–680 tonnát tesz ki, ami főleg a szomszédos országokba irányul.

Fotó: KSH

Az elmúlt év súlyos aszályai miatt tavaly az Európai Unióban is visszaesett a fokhagymatermelés, az előző évnél 15 százalékkal kevesebb termett. Spanyolország, aki vezető szerepet tölt be világszinten és Európában is a termelésben, 286 ezer tonnát tudott betakarítani 2022-ben, ami 30 százalékos visszaesés.

Az aszályokkal együtt a termelési költségek is emelkedtek, méghozzá jelentősen, ami mellett még növényegészségügyi problémák is felütötték fejüket. Ezek együtt a termeléshozam 30–40 százalékos csökkenését eredményezték egy átlagos évhez viszonyítva.