Elszaporodtak pockok a dél-alföldi gabonatáblákban, már irtásuk is veszélyes lenne

Az Alföldön elszaporodott mezei pockok súlyos károkat okoznak a gabonatáblákban és kertészetekben is. A rágcsálók elleni védekezés kihívást jelent, mivel nem minden hatóanyag engedélyezett, és munkaerőhiány is tapasztalható. „Katasztrófa van. Ami előttük van, gyűjtik, eszik. Szedik össze a búzaszemet, rágják meg a zöldet, a lucernatáblák teljesen beszürkültek, nagyon látványos” fogalmazott az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Vármegyei Igazgatóságának elnöke, Szél István.

A gazdák arra kérnek megoldást, hogy a hatóságok szórásos technikával is engedélyezzék az irtást. Ám a szert a pockok magas száma miatt olyan nagy mennyiségben kellene kiszórni a földekre, hogy az más, védett állatfajokat is veszélyeztetne. A pockok terjedésének oka a talajforgatás és az eső hiánya. A gazdák javasolják az engedélyezett hatóanyagok és védekezési lehetőségek kiszélesítését. Emellett biológiai megoldásokat is fontolóra vesznek, például ragadozómadarak bevonását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyetért a gazdák észrevételeivel és támogatja az új technológiák térnyerését és egyszerűbb kijuttatási módszerek engedélyezését. Ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hangsúlyozza a környezeti és egészségügyi kockázatokat, és csak a járatokba juttatott hatóanyagok használatát engedi. Az alternatív megoldások fejlesztésének és a károk minimalizálásának érdekében a felek közötti párbeszédre van szükség.