A szakszervezet szerint tudatosan megélhetési krízisbe sodort több munkást is a makói gumigyár vezetése

Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) szerint megélhetési krízisbe sodort több olyan munkavállalót, köztük egy házaspárt is a makói Continental gumigyár vezetése, akik egészségügyi állapotuk miatt már nem tudják ellátni korábbi fizikai munkájukat.

Ebből az okból nagyjából tíz embert fizetés nélküli „parkolópályára” rakott a munkáltató úgy, hogy jelen pillanatban sem kínál fel nekik könnyebb munkakört és járulékot sem fizet utánuk – írja a 24.hu a szakszervezet közleménye nyomán.

A portál az üggyel kapcsolatban kereste a Continental vezetőségét is kérdéseivel. A gyárvezetés szerint a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség által leírtak nem felelnek meg a valóságnak. Válaszukban azt írták, hogy

„Az egészségmegőrzés és a rekreáció érdekében minden kollégánk számára egészségbiztosítási csomagot nyújtunk az egyik legnagyobb hazai magánegészségügyi vállalatnál – makói kollégáink ezen szolgáltatást Szegeden tudják igénybe venni.”

Ezzel szemben a GSZSZ elnöke, Radics Gábor szerint a makói gumigyár vezetése az elsők között élt azzal a január óta hatályos törvényi lehetőséggel, miszerint a munkáltatónak már nem kötelessége könyebb munkakört felajánlani az orvosilag igazoltan munkára alkalmatlan munkavállalói számára.

A Makói Gumiipari Szakszervezet titkára, Hajdú Roland szerint a cég kivéreztetésre játszik azzal, hogy aki nem bírja tovább fizetés nélkül eltartani a családját, az önként mondjon fel, keressen új munkahelyet, miközben a cég semmilyen járulékot nem fizet számukra.

A Continental vezetősége ugyanakkor válaszában azt állítja, hogy a munkába történő visszatérés érdekében aktívan keresik a megoldásokat. Azon munkatársainknak, akiknek nem találunk alternatívát, más munkakört, ott felajánljuk a lehetőséget, hogy a törvénytől pozitívan eltérve anyagi támogatás mellett, közös megegyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyt.” Válaszukban visszautasították a szakszervezeti vezetők hangnemét, és közölték, hogy a lehetséges jogi lépéseket mérlegelik a kialakult helyzetben.