Példátlan fotó: rekordszámú túzok pusztult el, miután távvezetékkel ütköztek

A túzokra fokozottan veszélyesek az élőhelyein található közép-és nagyfeszültségű vezetékek. Minden évben elő szokott fordulni, hogy egy-egy túzok ütközik velük, de ami 2023 júliusa és október eleje között történt megyénkben, arra soha nem volt még példa a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint:

5 túzok pusztult el nagyfeszültségű vezetékkel történő ütközés miatt

a Csongrád-Csanád megyei Montág-gyepen, ahol mindössze 25 példányos állomány él. Az utolsó, október első napjaiban történt ütközést az MME helyi csoportja önkéntesének, Engi Lászlónak véletlenül sikerült lefotóznia is, amelyre talán szintén nem volt példa hazánkban.

A kritikus területeken található középfeszültségű vezetéksorokat tudja kezelni a természetvédelem, azonban a 120 ezer voltos vezetékek földkábelre történő cseréje szinte megfizethetetlen, mindössze néhány ország tudta ezt eddig megengedni, ők is csak bizonyos szakaszokon. Az MME szerint a vezetékek láthatóságának fokozása, az éjszakai, reflektorral dolgozó mezőgazdasági gépek korlátozása lehet talán jó megoldás a veszélyeztetett területen, ahol az elmúlt 30 évben felére csökkent a túzok helyi állománya.

túzok az eurázsiai füves puszták faja, az MME emblematikus madara. Az egész világon veszélyeztetett madárfaj nagytermetű, a kakasok súlya elérheti akár a 16 kilogrammot is. Hazánkban is fokozottan védett, pénzben kifejezett értéke 1 millió forint. A hazai állomány mindössze 1480–1680 példányból állhat. Fennmaradását többek között az egyre jobban gépesített agrárgazdálkodás, az élőhelyvesztés, a szőrmés ragadozók fészekpusztítása és a légvezetékekkel történő ütközés is veszélyezteti.

Fotó: Engi László / MMe