Nagy János: Olyan nyugati nép vagyunk, amely érti és érzi a keleti szenvedélyt, mélységet, magasságot, büszkeséget, dicsőséget

„Ópusztaszer a magyar sors és magyar örökség szimbóluma” – jelentette ki a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felújított rotundájának átadásán.

Nagy János az uniós támogatással megvalósult, egymilliárd forintos költségvetésű energetikai korszerűsítését lezáró ünnepségen úgy fogalmazott, mi magyarok született túlélők vagyunk, ennek oka egyedülálló nemzeti karakterünkben rejlik. Egyszerre vannak meg bennünk a nyugati értékek és a keleti tisztelet, a sztyeppék népének szabadságszeretete és a keresztény tanítás fegyelmezettsége. Aztán az aktuálpolitikához kapcsolódva elmondta, a nyugati szövetségi rendszer a NATO és az Európai Unió büszke és lojális tagjai vagyunk önszántunkból és saját elhatározásunkból. Ez azonban nem akadályozhat meg bennünket abban szerinte, hogy szót értsünk a keleti országokkal és emberekkel.

Az államtitkár úgy fogalmazott, nemzeti jelenünk természetes velejárója, hogy mindig voltak és lesznek olyanok, akinek szívéhez közelebb áll a kelet vagy a nyugat. De egy magyar hazafi nem gondolkodhat keskeny nyomtávon”, nincsen „vagy”, hanem és van. Mindkettő fontos és hasznos, mindkettőre szükségünk van, ha túlélők akarunk maradni ebben a zavaros és bizonytalan világban. Nagy János rámutatott, mai világunkban ez az és hatalmas versenyelőnyt jelent, azt, hogy nem kompország vagyunk – mely hol az egyik, hol a másik parton köt ki – hanem

olyan nyugati nép, amely érti és érzi a keleti szenvedélyt, mélységet, magasságot, büszkeséget, dicsőséget.

Ennek jelentőségét és értelmét keleti barátaink már felismerték” – mondta a politikus, aki szavai szerint szilárdan hiszi, előbb vagy utóbb a nyugati szövetségesek is belátják. A magyar nemzeti, polgári, keresztény kormány idejekorán felismerte, új világrend van születőben: a világot a gazdag, öntelt nyugatra és a szegény, megalázott keletre való felosztása egyre inkább a múlté. Ópusztaszeren példás rendben megfér egymás mellett az őseink harcmodorát bemutató lovaspálya és a szeri monostor, ahogy az itt talált Árpád-kori pecsétgyűrűn is egyaránt megtalálható a kereszt, a kifeszített íj, a nap és a hold.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, Ópusztaszer kiemelt helyet foglal el az egész nemzet emlékezetében. A rotunda energetikai korszerűsítés jelentős előrelépést hoz az üzemeltetés és a látogatói komfort terén is. A politikus hangsúlyozta, országos szinten az ilyen beruházások hozzájárulnak az energiaszuverenitáshoz és a gazdasági fejlődéshez. Az ópusztaszerihez hasonló energetikai fejlesztések nemcsak környezetei, hanem gazdasági és geopolitikai szempontból is kiemelkedően fontosak.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Kertész Péter a park ügyvezető igazgatója elmondta, a rotunda energetikai korszerűsítése hatéves előkészítő munka után egy év alatt történhetett meg, úgy, hogy a kiemelt régészeti lelőhelyen és egyben Natura 2000-es területen fekvő park folyamatosan fogadta a látogatókat. A beruházás energetikai és gazdasági mellett műtárgyvédelmi szempontból is kiemelkedő jelentőségű, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően folyamatosan ideális hőfok és levegő-páratartalom biztosítható a rotundában bemutatott műtárgyaknak.

A beruházás kivitelezője, a szegedi székhelyű HungaroSun Bt. korszerűsítette a mintegy 6 ezer négyzetméteres alapterületű rotunda hűtési, fűtési, szellőztetési és használati melegvíz-rendszereit, kicserélte az elavult nyílászárókat, a fényforrásokat, megújult a Feszty-körkép világítási rendszere, az épület homlokzati hőszigetelést kapott. A rotundát leválasztották a gázhálózatról, a fűtést és a hűtést hőszivattyúk végzik, ehhez az energiát 80 darab 100 méteres talajszonda biztosítja. A tetőre napelemeket telepítettek, az új gépészeti berendezéseket modern épületfelügyeleti rendszer irányítja.