Egy 94 éves elhunyt bácsira három, egy 81 évesre pedig fél nap múlva találtak rá a vásárhelyi Nyugdíjas Lakóparkban

A hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Lakóparkban több napig holtan feküdt egy 94 éves férfi, amire csak akkor jöttek rá, amikor nem vitte be az ebédjét. A még múlt héten történt eset nagy felháborodást keltett, főleg a helyi kormánypárti politikusok körében, mivel úgy vélik, a lakóparkban élők komoly összegeket fizetnek azért, hogy nyugalomban, biztonságban tölthessék életük utolsó szakaszát.

Bár az idős férfi haláláról eleinte nem közöltek részleteket „kegyeleti okokra” hivatkozva, ennek ellenére a Fidesz-közeli médiabirodalom országosan is felkapta az ügyet. Az Origo például arról ír, hogy Bálint Gabriella, a KDNP helyi elnökének csütörtöki sajtótájékoztatóján elfogadhatatlan szakmai hibának nevezte, hogy egy 94 éves emberre nem néztek rá mindennap. A cikk címében azt sugallják, hogy az eset miatt a polgármester, Márki-Zay Péter is felelős lehet, Bálint Gabriella szerint Márki-Zaynak tisztáznia kell, hogy ki vezette az intézményt a haláleset idején, kinek a felelőssége, hogy három nap után találtak rá a férfira.

A város polgármestere egyébként még a hírek felszínre kerülése után nem sokkal, kedden késő délután videóban üzent közösségi oldalán, ahol elmondta, hogy az intézményben eddig nem működött ellenőrzés, ezért ezentúl az elmúlt húsz év gyakorlatától eltérően minden nap felveszik a kapcsolatot a lakópark munkatársai a lakókkal. Azt viszont megjegyezte, hogy

a lakópark nem idősek otthona, nem egészségügyi intézmény, hanem egy zárt lakóközösség.

Ezen kívül Márki-Zay bejelentette, hogy új vezetője lesz a nyugdíjas lakóparknak szeptember 15-től, bár a HírTV riportja szerint a helyiek azt állítják, hogy a mostani vezető már hónapokkal korábban jelezte, hogy lemond, mert babát vár. Másrészről a már korábban megkezdett programot újítják meg, mellyel egyszerűen kezelhető vészjelzőt kaphatnak az azt igénylő idősek.

A lakóparkot üzemeltető Hódmezővásárhelyi Működtető- és Szolgáltató Zrt. (HMSZ Zrt.) vezérigazgatóját, Katona Antalt kérdeztük levélben az ügyről, ám kérdéseinkre mindössze annyit mondott, hogy az ügyben Márki-Zay Péter polgármester nyilatkozott több fórumon, azon túl nem tud számunkra más információval szolgálni. A Délmagyarországnak viszont azt válaszolta Katona, hogy „valóban elhunyt a nyugdíjas lakóparkban egy idős férfi, amelyről csak utólag szerzett tudomást a személyzet. A lakóparkban 24 órás nővérfelügyelet áll rendelkezésre, ezen felül minden bent lakó számára – aki igényelte – már több, mint egy éve biztosított az üzemeltető segélyhívó készüléket, amelynek havi díját egy éven keresztül az üzemeltető fizette. Természetesen indítottunk az ügyben belső vizsgálatot, amely jelenleg is folyamatban van”.

A Fidesz egyébként szerdán kiadott egy közleménytTotális fejetlenség a Nyugdíjas Lakóparkban” címmel, melyben arról írnak, hogy Márki-Zay Péter az eset kapcsán „ismét sunnyog, próbál kibúvót keresni a felelősség alól és hárít. Ha a bukott polgármester a városával foglalkozna és nem országos pártpolitikai ügyekkel, akkor talán az ilyen esetek is elkerülhetőek lennének”. Szerintük „az évek óta zajló hozzá nem értés, a városházán lévő fejetlenség ahhoz vezetett, hogy mára Hódmezővásárhely szinte csak ilyen hírekkel kerül be az országos sajtóba”. Ennek kapcsán azonnali kivizsgálásra és a felelősök megnevezésére szólították fel az illetékeseket, majd

csütörtökön bejelentették, hogy a polgármesternek már nem lehet hinni, ezért feljelentést tesznek,

hogy „kiderüljön, hogyan történhetett meg ez a megrázó tragédia, ki mulasztott, ki a felelős érte”.

A helyiek szerint azonban nem ez volt az egyetlen haláleset, amit nem vettek észre időben. Mai hír, hogy még azon a héten egy 81 éves férfi holttestét is kihűlve találták meg, és csak azért nem napokkal később, mert a privát gondozója felhívta az intézményt, hogy jó ideje nem tudja elérni a bácsit, baj lehet, nézzenek rá. A „jó ideje” egyébként mindössze fél napot jelent.

A Promenad24 egyébként egy bentlakó információi alapján azt írja, a korábban elhunyt 94 éves férfivel szívinfarktus végzett, vagyis tudtak volna rajta segíteni, ha észlelik a bajt. A lapnak a bentlakó úgy fogalmazott, „ha egyedül maradt a rosszulléttel, ki tudja, mennyit szenvedett”. „Hozzájárulhatott-e a halálához, hogy a jelek szerint teljesen elhanyagolták? Mi a fene folyik a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat által fenntartott Nyugdíjas Lakóparkban?” – teszik fel a kérdést egy cikkükben, mintegy kiemelve sokadszorra is, hogy a polgármesternek köze van az intézményhez.

Fotó: Hódmezővásárhely önkormányzata

A hírt egyébként az országos kormánypárti sajtó is szemlézte, az Origotól kezdve a Magyar Nemzeten át, a Pesti Srácok is, idézve a korábbi eseményeket is. A hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Lakópark ügye ugyanis már régóta lázban tartja a Fidesz-közeli sajtót. A vásárhelyi önkormányzat tavaly novemberben emelt a bentlakási díjakon, ám a további árdrágítás nem jött össze idén, hosszú hónapokig nem ment át ugyanis a közgyűlésen a tervezet, melyet Márki-Zay Péter baloldali szövetségesei sem szavaztak meg, amit úgy kommentált a Promenad24, hogy törés van a baloldalon.

A vásárhelyi portál rendszeresen beszámolt a lakóparkot is érintő közgyűlésekről, volt, hogy Valami bűzlött a Nyugdíjas Lakóparkban” címmel jelent meg cikk, vagy éppen arról írtak, hogy korábban hosszú ideig jól működött, prosperált lakópark, ám „miután Márki-Zay Péter hozzányúlt, beütött a krach”. A portál ez utóbbit arra értette, hogy kiderült, a díjnövelés óta nem volt új beköltöző az intézménybe, s a polgármestert tették ezért felelőssé, mondván annak idején emelték az árakat, így általa félre lett menedzselve az intézmény.

Később aztán árcsökkentést javasoltak a közgyűlésen, hogy ellensúlyozzák az intézmény kihasználatlansága miatti veszteséges működést, erre viszont itt már megszületett A totális szakmai dilettantizmus belső politikai háborúba fordult a Nyugdíjas Lakópark ügyében” cím, s a cikk szerint már egyenesen belebukott a polgármester a Nyugdíjas Lakópark átszervezésébe, hatalmas mértékű a fejetlenség, Márki-Zay a „teljes lebőgésre” pedig „szokás szerint gyűlölködéssel, vádaskodással, árulózással, belső háborúskodással válaszolt”.

Az egyébként a városházához kötődő HódPress cikkéből derült ki, hogy az MSZP-s Kis Andrea többek között az átláthatóságot kritizálta a tervezet körül, mely egyedi elbírálású árengedményt javasolt, és ennek a jogát a közgyűlésnél szerette volna tartani, míg Krupiczer Ferenc szerint a lakások áraiban nem érvényesülhetnek szociális szempontok, hiszen nem szociális intézményről van szó.

A hódmezővásárhelyi városházán az elmúlt pár hónapban egyébként több fontos önkormányzati tisztségviselő is beadta a felmondását, köztük volt Kis Andrea alpolgármester is, aki már a lemondása előtt is többször szembekerült a polgármesterrel a lakópark ügyében, és mivel szavazás útján nem tudta leváltani a polgármester, megvonta a fizetését.