Márki-Zayék megbontották a híres vásárhelyi védfalat, azonnal politikai vita lett belőle

Hódmezővásárhely talán legérdekesebb látványossága az a háromkilométeres téglafal, amit a XIX. század vége felé építettek, hogy lehetséges árvizektől megvédjék a mai belvárost. Van azonban egy pont, ahol még jobban összpontosulnak a régi műemlékek, ahol egy háromszáz éves épületegyüttes része az ótemplom a Rákóczi-csengettyűvel, egy magtár és az őket körülvevő védfal.

A helyi kormánysajtó szerint épp ez az a terület, ahol Márki-Zay Péter polgármester egyedi értéket rombolt és rombol, amikor egy felújítási program keretein belül átvágták a kőfalat.

Emiatt gyertyagyújtásos demonstrációt is szerveztek a fal tövében,

ahol a Tormay Cécile Polgári Körtől Nagy Gyöngyi történész, a polgári kör vezetője kijelentette, tiltakozásukat fejezik ki a „barbár munka” ellen, és kérik, hogy a város mindenféle munkálatokat függesszen fel addig, amíg a védfal folyamatban lévő műemlékké nyilvánítása meg nem történik.

A Promenad24 megkereste a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt, ahol arról tájékoztatták a lapot, hogy kiadták az ideiglenes műemléki védettséget a védfalra.

Fotó: Hódpress

Az ügyben a polgármester is megszólalt, őt az önkormányzathoz közeli Hódpress idézte, és Márki-Zay szerint a műemlékvédelem maximális bevonásával és jóváhagyásával történt minden. „Az Ótemplomi Közösség tagjai nem azt kérték, hogy ne nyissunk a védfalon kaput, hanem azt, hogy ott tegyük, ahol a ’60-as években is volt. És ott is nyitottuk.”

Szerinte ez a védfal soha nem kellett a gyülekezetnek, soha nem volt szakrális tér. „Most az lett, hogy felújítjuk. [...] Ez eddig egy elpusztult, semmibe nézett védfal volt. Személyesen kiálltam amellett, hogy ezt fel kell újítani, hiszen nagy értéke a városnak. A műemlékvédelmi felügyeletnek pedig alapelve, hogy egy ilyen műemlék úgy tölti be funkcióját, ha annak használati értéke van, például körbe- vagy átjárható” – mondta.