Menet közben ugrott ki a sofőr abból a kocsiból Szeged közelében, amiben 12 illegális migráns utazott

A készenléti rendőrök a cseh járőrökkel közösen pár méteren belül elfogták a menekülő embercsempészt – írja a police.hu. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított vele szemben, míg a szír utasokat a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Filmbe illő jelenet játszódott le 2023. augusztus 1-jén kora délután Szeged közelében. Kaszkadőrökre jellemző mozdulattal ugrott ki egy közlekedő autóból a sofőr, tette azonban nemcsak hajmeresztő volt, de életveszélyes is.

A Készenléti Rendőrség (KR) XXII. Bevetési Osztályának járőrei cseh kollégáikkal közösen hajtottak végre gépkocsizó járőrszolgálatot Szeged környékén. Egy cseh hatósági jelzésű, rendőri jelleggel ellátott szolgálati gépkocsival közlekedtek az 55-ös számú főúton, amikor a 25-ös km. szelvényben lévő körforgalomban nagy sebességgel egy utasokkal teli Audi kanyarodott eléjük.

A gépkocsi sofőrje a körforgalomból kiérve lassított, majd a bal oldali ajtót kinyitva, az autóból menet közben kiugrott, és a közeli rétre szaladt. A cseh járőrök és a készenléti rendőrök pár méter megtételét követően elfogták.

Közben a vezető nélkül tovább guruló autóban utazóknak sikerült megállítaniuk a gépkocsit. Abban összesen tizenketten utaztak, mindannyian szír állampolgárnak vallották magukat, de okmányokkal nem rendelkeztek, és jogszerű magyarországi tartózkodásukat sem tudták semmivel igazolni. Így őket a közben helyszínre érkező Csongrád-Csanád vármegyei rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A 26 éves román sofőrt elfogását követően a rendőrök ellátásra beszállították az orvosi ügyeletre, ahol hámsérüléseit ellátták. Ezt követően történt meg gyanúsított kihallgatása és őrizetbe vétele. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés miatt indított vele szemben büntetőeljárást, és kezdeményezte letartóztatását.