Besenyei-átrepüléssel avattak üvegraktárcsarnokot

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az eseményre érkezvén gyorsan be is jutottunk, egyből a csarnokkal párhuzamosan szalagokkal lekerített részre invitáltak minket, ahová külön-külön a sajtó munkatársai, és később a vállalat összes dolgozója el lett helyezve. A tűző napon állva láttuk, amint több gép is felszállt a szatymazi reptérről, melyet a CE Glass dolgozói már megszokhattak, valószínűleg innen jött a légibemutatós felavatás ötlete is. Egyébként az új csarnok alapterületének betonozás majdnem akkora felületen történt, mint a szegedi reptér kifutója, és úgy is néz ki.

Az átrepülés előtt nem sokkal biztonsági okokból lezárták a repülés által érintett helyszíneket, amit nagyon szigorúan be is tartattak mindenkivel, s ezt Besenyei repülése előtt a helyszínre felállított emelvényen is elmondták. Beszédet mondott Varga Gusztáv, a CE Glass alapító-tulajdonosa, de mellette a tízszeres magyar nemzeti bajnokot is kérdezgették, aki ünnepélyesen aláírt egy üvegtáblát, amit később beépítenek majd a csarnokba. A pilóta azt is elárulta, repült már híd alatt vagy alagútban is, de csarnokban még sosem.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Besenyei ezután bepattant egy számára fenntartott autóba, majd egyből a szatymazi repülőtérre vitték, ahonnan aztán felszállt jól ismert gépével. A csarnokhoz érve nem azonnal kezdte meg az átrepülést a Red Bull Air Race megálmodója, hanem meglepetésként kaptunk egy komplett repülőnapos légibemutatót alacsony áthúzásokkal és mindenféle manőverekkel tűzdelve.

A nagy esemény aztán nem sokkal ezután jött: Besenyei jókora ívben, messziről ráfordult a 250 méter hosszú és 30 méter széles csarnokra, majd kisebb szünetekkel

háromszor is átrepült azon 250 kilométeres óránkénti sebességgel, utoljára már füsttel együtt.

A sikeres repülős bemutatót végül nagy taps követte, és a szervezők is megkönnyebbültek, hogy nem volt szükség az Országos Mentőszolgálat esetkocsijának és a szegedi reptér tűzoltóinak beavatkozására.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Besenyei az átrepülés után még párszor elhúzott a résztvevők mögött, majd tett egy utolsó kört alacsonyan szállva, elköszönve a nézőközönségtől, amely a CE Glass munkatársai miatt többszázas létszám volt, igazi repülőnapos hangulatot teremtve. Koordinátorunk, Dávid Zsuzsanna meg is jegyezte, hogy a szegedi repülőnapokon még ugyan sosem járt, de a légishow miatt kedvet kapott hozzá.

Kitűnő időjárásunk volt szerdán, hiszen perzselő forróság sem volt, ugyanakkor minimális szél mellett gyakorlatilag egy szem felhőt nem lehetett látni az égen. Ez persze abból a szempontból volt fontos, hogy augusztus másodikára szervezte a szegedi gyökerű, de Szatymaz mellett gyárat építő CE Glass üvegipari vállalat az újonnan épült csarnokuk avatóját, amin Besenyei Péter is részt vett – hivatásos formában.

Mintegy egy éven át tartó szervezéssel a műrepülő világbajnokot kérték fel ugyanis, hogy repüljön át a 8400 négyzetméteres épülethez kapcsolódó, 7400 négyzetméteres, egyik oldalról nyitott féltetős csarnok alatt, amely a vállalat logisztikai központjának fog otthonául szolgálni. A repüléshez jó időre volt szükség, ami szerencsére délutánra be is jött.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder