Kiss-Rigó László minden papi tevékenységtől eltiltotta Doki atyát „kiskorúval való illetlen viselkedés gyanúja miatt”

A 444.hu vette észre, hogy Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök mindennemű papi tevékenységtől eltiltotta D. atyát. Ezt abban a hosszú felsorolásban közölték, amelyet minden nyáron kiadnak a katolikus egyházmegyék személyi változásairól. A lap újságírójának a Szeged-Csanádi Egyházmegye a miértekről csak annyit írt, hogy a nyugalmazott lelkészt „minden papi tevékenység végzésétől eltiltotta főpásztora, kiskorúval való illetlen viselkedés gyanúja miatt, és elrendelte az ügy előzetes vizsgálatát”.

D. atya orvosként is praktizált, emiatt hívták Doki atyának is. A Magyar Orvosi Kamarában több tisztséget is betöltött az elmúlt évtizedekben. Emellett közéleti szerepet vállalt, hivatalos megszólítása többek között vitéz, lovag, doktor és pap. Azt írják, a kilencvenes években fegyelmivel bocsátották el egy vidéki kórház igazgatói posztjáról előnytelen szerződéskötések miatt, míg 2007-ben országos botrány lett abból, hogy felszentelte a Magyar Gárda zászlaját. Két éve pedig a Mi Hazánk kettőskeresztje mellett mondott beszédet.

A 444 cikke kiemelte, hogy az elmúlt közel öt hónap alatt ötödször kerül nyilvánosságra gyerekbántalmazási ügyben hozott szankció. És bár a zaklatási ügyek átláthatósága mintha nagyon lassan, de javulna, Doki atya ügyében az egyház eldugott helyen és nem megfelelően adott tájékoztatást az eltiltásáról. Ugyanakkor az egyházmegye válaszolt a lap kérdéseire, miközben még három éve Kiss-Rigó László azután sem indított vizsgálatot, hogy kiderült, egy aktív papnak többszörös gyerekmolesztálás miatt kellett távoznia. Most viszont megindult az előzetes vizsgálat.