Facebookon árulták a kétes eredetű paprikaport az újszentiváni raktárból, amire most lecsapott a NAV

Több száz kilogramm kétes eredetű és minőségű fűszerpaprika-őrleményt és ételízesítőt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei és a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal munkatársai közös ellenőrzésükön két újszentiváni raktárban. A NAV a további vizsgálatoknál megállapította, hogy az egyik vállalkozó korábban már hétmillió forintnyi, ismeretlen eredetű fűszerpaprikát értékesített.

A közösségi médiában is hirdettek ismeretlen eredetű paprikaőrleményt és ételízesítőt azok az egyéni vállalkozók, akiknél a NAV adóellenőrei próbavásárlást tartottak. A helyszíni vizsgálaton két raktárban találták meg a több száz kilogramm ismeretlen eredetű élelmiszert. Mivel az eladók a termékek származását nem tudták igazolni, az egészségi kockázatok miatt a kormányhivatal az őrlemény megsemmisítését rendelte el.

Az egyéni vállalkozók az áru megsemmisítése mellett élelmiszerlánc-felügyeleti bírság és mulasztási bírság kiszabására is számíthatnak. Az adóhivatalnál lévő adatokból és az ellenőrzésre bekért iratokból megállapították a revizorok, hogy az egyik egyéni vállalkozó további három és fél tonna, mintegy hétmillió forint forgalmi értékű olyan fűszerpaprikát értékesített úgy, hogy a beszerzést nem dokumentálta. Az adózó emiatt is bírságra számíthat.

A NAV figyelmeztet, hogy egészségünk megóvása, a jogszerűen működő vállalkozások és a gazdaság védelme érdekében különösen fontos, hogy élelmiszereket kizárólag ellenőrzött forrásból vásároljunk.