Szentesen is megjelent a felsőoktatás, muzeológusképzés indul a GFE és a Koszta-múzeum együttműködésével

Másoddiplomás muzeológusképzés indul a Gál Ferenc Egyetem (GFE) és a Koszta József Múzeum együttműködésével szeptembertől Szentesen, tájékoztatta a közgyűjtemény igazgatója pénteken az MTI-t. Irsai Farkas László úgy fogalmazott, a szentesiek több évtizedes álma teljesül azzal, hogy a nagy mértékben gyakorlatorientált bölcsészeti és szakmai képzés indulásával megjelenik a felsőoktatás a városban.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő GFE a dél-keleti országrész egyik meghatározó felsőoktatási intézménye négy karával. A két féléves képzés szegedi központú, de a hallgatók elméleti és gyakorlati óráinak nagy részét Szentesen tartják. A képzésben oktatóként a múzeum munkatársai mellett olyan neves szakemberek vesznek részt, mint Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum korábbi igazgatója, egyháztörténész vagy Barna Gábor néprajzkutató.

A szakember elmondása szerint a hallgatók egyszerre kapnak elméleti és gyakorlati tudást a régészetből, a gyűjteményezési ismeretekből, a történettudományból, a néprajzból, a múzeumpedagógiából, a kulturális igazgatási ismeretekből és a kulturális marketingkommunikációból, valamint a művészettörténetből és a restaurációból.

Irsai Farkas László arról beszélt, hogy a drámatagozata révén országos jelentőségű Horváth Mihály Gimnázium mellett Szentes immár az egyetemi életben is vonzerővel bír majd a régióban, hiszen a térség felsőoktatási piacánjelenleg csak a GFE kínál ilyen komplex bölcsészettudományi múzeumi képzést.