Az idei legtöbb illegális határátlépés az elmúlt héten történt, Domaszéken villanyoszlopnak csapódott egy embercsempész

A rendőrök 919 határsértővel szemben intézkedtek péntektől vasárnapig az Országos Rendőr-főkapitányság hétfői tájékoztatása szerint.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika alapján pénteken 254, szombaton 333, vasárnap 294 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Az ország belsejében 38 határsértőt is elfogtak, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén – idén az eddigi legtöbb – 1657 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – május 1-jétől 7-ig – a feltartóztatottak száma 1333 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében elfogtak 78 határsértőt is, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 21 gyanúsított ellen indult eljárás.

Május 14-én vasárnap tehát a 294 feltartóztatott határsértőből összesen 266 személyt Csongrád-Csanád vármegyében fogtak el a járőrök 13 esetben, Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Röszke, Ruzsa és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén egyaránt. Ők afgán, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat.

Domaszéken egy esetben egy cseh férfit tartóztattak fel, aki 9 illegális bevándorlót szállított éjjel 1 órakor. Később a település külterületén, reggel 9 órakor ellenőrzés alá akartak vonni egy magyar honosságú személygépkocsit, amelynek 29 éves georgiai vezetője az intézkedés megkezdése előtt a főút melletti villanyoszlopnak ütközött. Személyi sérülés nem történt, az autóban négy török állampolgár utazott.