Újra beindult a csónakos módszer, ellopják és azzal indulnak el Szeged felé az illegális bevándorlók

Az elmúlt félévben a tél miatt nem működött a csónakos módszer, de a jó idő beálltával újra megindult az illegális forgalom a folyón Szerbiából Magyarország felé a Híradó beszámolója szerint. Azt írják, a helyiek szerint az illegális bevándorlók motorcsónakokat vesznek vagy lopnak, és azokkal indulnak el Szeged felé.

Martonosnál a folyó melletti erdős terület tele van bevándorlókkal a riport szerint, a helyiek azt mondják, a taxisok hordják ide őket. Martonos 1–2 kilométerre van a magyar határtól. Itt egy rövid szakaszon a Tisza képezi a természetes határt a két ország között. Mivel ezen a részen értelemszerűen nincs határkerítés, a bevándorlók csónakokkal próbálnak meg átevezni a határ magyar oldalára. Állítólag volt olyan időszak, amikor az összes gumicsónakot felvásárolták az üzletekben.

„Gumicsónakokkal próbálkoztak korábban átmenni, és mentek át a Tiszán a bánáti oldalra, újabban viszont – a helybeli halászok elmondása szerint – a motorcsónakokat is megpróbálják ellopni, és azokkal mennek át a folyó bánáti oldalára, Szerbkeresztúrra, az illegális táborba, illetve újabban próbálkoznak a tiszai árral szemben, Szeged irányába felcsónakázni” – számolt be róla az M1 tudósítója.

Őrhelyek és szeméthegyek jelzik a migránsok jelenlétét a Makkhetesi erdőben is, Szabadka mellett. Sokan nem akarnak befogadótáborba menni, ezért itt alakítanak ki maguknak ideiglenes tábort. Az elmúlt hónapokban lövöldözések voltak többször is. A szerb rendőrség havonta begyűjti és egy délebbi befogadóközpontba szállítja őket, azonban néhány napon belül ismét megjelennek a magyar határ közelében Szabadkán, Horgoson, Martonoson vagy Zomborban.