A Mórahalomnál történt csirkehúsos mérgezésben elpusztult madarak értéke 375 ezer forint a Kiskunsági Nemzeti Park szerint

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kedden tette közzé honlapján azt a hírt, hogy védett ragadozómadarakat, egerészölyveket (Buteo buteo) és barna rétihéjákat (Circus aeruginosus) mérgeztek meg a Csongrád-Csanád vármegyei Mórahalom közelében, az ügyben büntetőeljárás indult. Az ügyről már korábban beszámoltunk a 24.hu értesülései alapján.

Egy gazdálkodótól érkezett bejelentés a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálathoz csütörtökön, hogy a területén járva elhullott ragadozómadarakat talált. A természetvédelmi őr két egerészölyv, két barna rétihéja és egy szarka tetemét azonosította. Az elpusztult madarak elhelyezkedése – eltérő fajú egyedek közel egymáshoz – és testhelyzete – görcsösen összeszorított lábak, hátravetett fej – arra utaltak, hogy mérgezés áldozatai lettek.

Fotó: Kis Viktor

Másnap a nemzetipark-igazgatóság kutyás keresőegysége négy újabb barna rétihéja és egy egerészölyv tetemére bukkant. A kilenc védett ragadozó pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 375 ezer forint. A nyomok alapján a mérget csirkehúsba rejtve szórták szét a területen. Az ügyben a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőrkapitányság természetkárosítás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

Mint írják, a mérgezéses esetek többségében az Európai Unióban már 2008-ban betiltott karbofurán tartalmú növényvédőszerek okozzák az állatok pusztulást. A karbofurán felhasználása szándékos mérgezésre védett madarak ezreinek pusztulását okozta Európa-szerte az elmúlt években. A mérgezett csalétkek bármilyen más állatra és az emberre is veszélyesek, ezért azt kérik, hogy aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult állatot észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon ezekhez, és azonnal értesítse a hatóságokat.