Megtalálhatták a csongrádi Feketevárat, miután lézeres felmérést végeztek régészek

A csongrádi Tari László Múzeum Facebook-oldalán közölte, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete szakembereivel közösen műszeres mérésekkel egy földvárat azonosítottak a belváros keleti részén, amely feltételezhetően a város névadó erősségét rejtheti magában.

Mint írják, a Tisza-parti város több mint fél évezrede elveszett, és azóta sokat keresett Feketevára a magyar honfoglalás után ispánsági központ, vagyis a vármegye központja volt. A csongrádi várat a többi között egy olyan lézeres távérzékelő rendszerrel, LIDAR-ral azonosították, amellyel a maja kultúra városait is megtalálták az elmúlt évtizedben a közép-amerikai őserdőben.

A mostani felfedezés csak az első lépése az intézmények közti együttműködésben zajló kutatásnak: a szakemberek arra készülnek, hogy az elkövetkező években további műszeres vizsgálatokkal és régészeti feltárásokkal is minél többet tudjanak meg a körvonalazódó vár történetéről.

A sajtótájékoztatót a Magyar Nemzeti Múzeum részéről Szalontay Csaba régész, míg a csongrádi Tari László Múzeumtól Borsódi Martin régész és Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató tartották meg kedden a Csemegi Károly Könyvtár olvasótermében. A megjelenteket és a folyamatban lévő projektet Bedő Tamás polgármester is üdvözölte.