Egymilliárd forintos uniós támogatással újítják fel a Feszty-körképnek otthont adó Rotundát Ópusztaszeren

Javában zajlanak a munkálatok a Feszty-körképnek otthont adó Rotunda épületében. A fejlesztést sajtónyilvános esemény keretében mutatták be az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A projekt az Európai Unió támogatásával, 1 milliárd forint támogatási összegből valósul meg, a támogatás intenzitása 100%-os, befejezni pedig várhatóan idén október 13-án fogják.

A Rotunda korszerűsítése időszerű volt, hiszen jelenleg is az 1980-as években kialakított, igen magas energiafelhasználású hűtő-fűtő rendszer volt még használatban. A projekt keretében minden megváltozik, és a mai modern elvárásoknak megfelelő: automatizált, energiatakarékos és megújuló energiát használó rendszer kerül kialakításra. „A Rotunda épületének energetikai fejlesztése az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban” című projekt célja az energetikailag hatékonyabb, modern és a látogatói komfortot is eredményesebben biztosító rendszer üzemeltetése az épületben.

Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a beruházást, mely az Emlékpark életében kiemelt jelentőséggel bír, több éves előkészítői munka előzte meg.

Az eseményen Jablonkai László, a kivitelező cég, a HungaroSun Bt. ügyvezetője részletesen bemutatta a beruházás fő elemeit, és kiemelt mérföldköveit. A fejlesztéseknek köszönhetően a korábbi földgáz felhasználás teljes mértékben kiváltásra kerül. Az épület klimatizálását geotermikus-, valamint napenergia felhasználására épülő új, modern rendszer biztosítja. Emellett megvalósul a nyílászárók, a szellőztető gépek és a kiállítóterekben található hőleadók cseréje, a homlokzat szigetelése, a világítás korszerűsítése, valamint a gépház is teljes mértékben megújul. A homlokzat védelme érdekében gondoltak a madárvédelemre is, a galambok távoltartásához tüskesorokat helyeznek fel, a védett fecskék további fészkelését viszont nem akadályozzák, számukra műfészkeket és fecskepelenkákat helyeznek ki. A sikeres projektmegvalósítást követően a Rotunda a korábbi „EE” energetikai besorolásról „BB” energetikai besorolásúvá válik.

A sajtóesemény során a jelenlévők helyszíni bejárás keretében megismerkedhettek a geotermikus energiát használó talajszondás hőszivattyús rendszer kiépítésével, valamint kiemelt téma volt, hogy a felújítási munkálatok mellett az épület fő kiállítóterei továbbra is látogathatóak:

 • a Feszty-körkép,
 • a „Szer monostora és települése”,
 • a „Kincsek a földből”,
 • a „Csengelei kunok ura és népe”,
 • az „Őseink arca”,
 • a „Várak és csaták a középkori Magyarországon”,
 • „A szegedi parika gyártásának története”,
 • a „Promenád 1896 – kisváros”,
 • a „Promenád 1896 – nagyváros”,
 • az „Így készült a Feszty-körkép” és
 • az „Államalapítás”

című kiállítások.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI