Átépítik a körtvélyesi szivattyútelepet, 3 milliárd forintból javítják Vásárhely belvíz- és árvízbiztonságát

Uniós támogatással, csaknem 3 milliárd forintból megvalósuló beruházással javítják Hódmezővásárhely és környékének árvízi és belvízi biztonságát, a fejlesztésnek köszönhetően növekszik a térségben visszatartható víz mennyisége is.

Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese a beruházást bemutató csütörtöki rendezvényen azt mondta az MTI tudósításában, az Alsó-Tiszán levonuló, rekordot jelentő 2006-os árvíz rámutatott arra, hogy a legkomolyabb veszélyt a töltéseket keresztező vízügyi műtárgyak jelentik. Árvízvédelmi szempontból az ország egyik legveszélyesebb pontja a több mint hatvanéves körtvélyesi szivattyútelep, amely helyére a projekt során új létesítmény épül – közölte Lábdy.

Frank Szabolcs, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője közölte, az 1959-ben átadott körtvélyesi szivattyútelep a Tisza bal partján található, a Kenyere-éri csatorna és a körtvélyesi Tisza-holtág víztestjét kapcsolja össze. A csatorna több mint 9 ezer hektáros területről gyűjti össze a belvizet, ahol 43 ezren élnek. A területen az utóbbi 15 évben 27-szer rendeltek el belvízvédelmi készültséget, amely főként Hódmezővásárhely északi részét érintette.

Fenti képünk illusztráció, egy másik szivttyútelepet ábrázol. A Kötiviép'B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. kivitelezésében megvalósuló beruházás során

  • elbontották a régi szivattyútelepet, a töltéstestből eltávolították a régi beton nyomócsövet.
  • A korábbi szomszédságában új üzemépületet alakítanak ki, amelyben a korábbival megegyező – másodpercenként 3,2-es köbméter-kapacitású – szivattyúkat telepítenek.
  • Kisebb árvízvédelmi kockázatot jelentő, magas vezetésű nyomócsöveket építenek a töltésre,
  • a vízoldali előterében 230 méteren 9–12 méteres mélységű vízzáró résfalat alakítanak ki,
  • a töltéskoronát pedig 3,6 kilométeren leburkolják.

A szivattyútelepnél az 1970-es, a 2000-es és a 2006-os tiszai árvíz idején is komoly védekezés zajlott, elsősorban az altalaj rossz minősége jelentett problémát – mondta a szakember, aki egyúttal jelezte, hogy a kivitelezés novemberre fejeződik be.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder