Makón drágább volt átlagban az albérlet, mint Szegeden egy februári elemzés szerint

Irányt váltott az országos albérletpiac januárban, havi szinten ugyanis emelkedtek a lakbérek a decemberi csökkenést követően a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint. Az elemzésből kiderül, hogy Csongrád-Csanád vármegyében és a környékén hogyan alakultak rövid és hosszabb távon a bérleti díjak, valamint az is, hogy a vármegye legjelentősebb albérletkínálattal rendelkező településein mennyi jelenleg az átlagos lakbér.

Fordulat történt az országos albérletpiacon idén januárban. Havi összevetésben az átlagos bérleti díjak országos szinten 1,7 százalékkal nőttek, míg november és december között csökkentek. A januári drágulás köszönhető részben annak, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része bérlőként megjelent a piacon. Ugyancsak többletkeresletet jelentett az albérletpiacon, hogy sokan, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, bérelt lakásba költöztek" – mondta Balogh László.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti, ami pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével. A lakbérindex szerint éves szinten a lakbérek 20 százalékkal nőttek. Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől.”

Forrás: Ingatlan.com

A hosszú távú adatokból látható, hogy a Csongrád-Csanád vármegyét magában foglaló dél-alföldi régióban egy év alatt 13,2 százalékkal, 2015-höz képest pedig 75,9 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek. Az elemzés konkrét adatokon keresztül mutatja be a vármegye jelenlegi – február végi – albérletpiaci helyzetét. A teljes kínálatban több mint 300 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 20 százalékos növekedést jelent.

A vármegyére jellemző átlagos bérleti díj 125 ezer forintot tett ki. A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a vármegyeszékhelyen átlagban 129 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok. Emellett Hódmezővásárhelyen 110 ezer forint, Sándorfalván pedig 100 ezer forint volt ugyanez.