118 millióért adtak át egy közösségi teret egy szentesi technikumban

Kedden adták át a Szentesi Pollák Antal Technikum felújított közösségi terét. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Pölöskei Gáborné, helyettes államtitkár, Kincses Tímea a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) főigazgatója és Hegedűs Zoltán, a HSZC kancellárja.

Az 1963-ban épült szentesi iskolában korábban nem volt közösségi tér. A több mint 160 négyzetméteres új aulát egy iroda és egy terem, valamint a folyosó összenyitásával alakították ki, a helyiség új burkolatot, álmennyezetet kapott és a vizesblokkokat is felújították.

Az MTI tudósítása szerint a beruházás kivitelezője a hódmezővásárhelyi Hajdú-Fest Bau Kft. volt, a felújítás 118 millió forintba került és további 4 millió forintot fordítottak eszközbeszerzésre.

Pölöskei Gáborné a Pollák Antal Technikum felújított közösségi terének ünnepélyes átadásán emlékeztetett arra, hogy a szakképzés tartalmi, módszertani és környezeti megújítása 2019-ben kezdődött el. A 2020-ban elfogadott szakképzési törvény és a kormányzati támogatás lehetőséget ad arra, hogy az eredmények csak a terület szereplőin múljanak.

Úgy gondolja, hogy a Pollák Antal Technikum felújítása bizonyítja, hogy a szakképzési centrumok jó gazdái az iskoláknak. A beruházás ugyanis nem állami vagy pályázati támogatásból jöhetett létre, hanem a szakképzési centrum jó gazdálkodása tette azt lehetővé.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A helyettes államtitkár a helyi gazdasági szereplők és az intézmények összefogásának fontosságát hangsúlyozva kifejtette, hogy a kamarák a vállalkozások igényeit összegyűjtve lehetővé teszik, hogy a képzések a munkaerőpiaci kereslethez igazodjanak. Úgy véli, hogy az iskolák és az oktatók pedig nyitottak ezekre a változásokra. Az átalakítás egyik célja volt, hogy vonzóbbá váljon a szakképzés.

Elmondása szerint évekkel ezelőtt senki sem gondolta, hogy a szakképzésben túljelentkezés lehet, s lesznek olyan intézmények, ahova tízszer többen jelentkeznek, mint amennyi diákot fogadni tudnak. Továbbá kiemelte, hogy a Pollák Antal Technikumban látványos és országos szinten is elismert munka folyik, az elektronikai és informatikai képzés a magyar gazdaság számára elengedhetetlen.

Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) főigazgatója elmondta, a felújítás során olyan "meglepő" belsőépítészeti és világítástechnikai megoldásokat alkalmaztak, amelyek tükrözik az iskolában oktatott informatika, elektrotechnika és távközlés világát.  Hozzátette, hogy a korszerűen felszerelt iskolai környezet az intézménybe belépő, pályaválasztás előtt álló fiatalok számára is vonzó lehet.

Hegedűs Zoltán, a HSZC kancellárja kifejtette, céljuk, hogy a centrum iskolái öt-tíz éven belül kívül-belül megújult formában fogadják a diákokat.