Tóth Brigitta Makóról ment Dél-Afrikába gepárdokat menteni

A National Geographic Magyarország írása szerint annak ellenére, hogy a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint a gepárd afrikai alfaja sebezhető státuszú, számuk az utóbbi százhúsz évben százezerről mindössze 6800-ra csökkent. Épp ezért a dél-afrikai Cheetah Experience csoport – a DNS- és vérminta alapján a legerősebb vérvonalat létrehozva – etikusan szaporítja a nagymacskákat, majd visszaengedik őket a természetbe. A 15 évvel ezelőtt alapított nonprofit szervezet egyik tagja a makói származású Tóth Brigitta, aki első magyarként került az önkéntesek közé, miután itthon hazánk egyik beauty cégénél volt PR-menedzser.

„Mindig is arról álmodoztam, hogy segíthessek egy nagymacska faj fenntartásában vagy megmentésében. Nekem nagyon fontos, hogy ezek az állatok még 203040 év múlva is létezzenek a természetes környezetükben” magyarázta indítékát a Natgeo portáljának. A lány arról is beszámolt, hogy a legtöbb fiatalnak a legnagyobb kihívás, hogy a környező szafarifarmokról kapott, természetes úton elpusztult zebrát vagy kudut lépésről-lépésre nekik kell szétdarabolniuk, mint állateledel.

Brigi először két hetet töltött a szervezetnél, de már akkor tudta, hogy vissza fog térni. Hazatérve el is végzett egy nemzetközileg elismert állatgondozói OKJ-s tanfolyamot, és felmondott munkahelyén, hogy újabb két hónapot töltsön el a projektben. A szívét egy leopárd, Phoenix is visszahúzta: „A 80 kilós hímmel nagyon szoros kapcsolatom alakult ki, már az első naptól kezdve volt egy különleges érzésem, amikor ránéztem. Minden szabadidőmet a kifutójánál töltöttem, ő pedig folyton kereste a társaságom, amikor ott voltam. (...) Phoenix bármikor meghallja a hangom, felismeri, és jön köszönni, bújni a ketrecén keresztül.”

Fotó: Tóth Brigitta

A két hónapos kintlét végén aztán a szervezet alapítója, Riana Van Nieuwenhuizen látta, hogy mennyire elhivatott a makói lány, így felajánlott neki egy önkéntes állatgondozói pozíciót, amit el is fogadott. „Ezután hazautaztam, elintéztem a vízumom, és azonnal ki is költöztem Dél-Afrikába, hogy végre élhessem az álmaim, és azt csinálhassam, amire kiskorom óta vágytam” – mesélte Tóth a lapnak, aki végül gepárdokkal kezdett foglalkozni. Mint mondta, a gepárdok etikus szaporítása és vadonba való visszaengedése egy komplex folyamat. Minden gepárdtól vér- és DNS-mintát vesznek hogy csak azok kapjanak lehetőséget a párosodásra, akik a legerősebb vérvonalat tudják kialakítani.

Azok a példányok, akikről tudják, hogy kiváló genetikai állományuk miatt vissza akarják engedni a vadonba, már fiatal koruktól kezdve speciális étrenden vannak. A vadonhoz hasonlóan a kölyköket 2 éves korukig itt is az anyjuk neveli, majd a Cheetah Experience gondozói elválasztják őket. Később egyre nagyobb kifutóba kerülnek, hogy ne azonnal kelljen szembesülniük a vadon végtelenségével. Amikor a kifutójuk eléri a 15-20 hektár nagyságot, akkor találkoznak először élő vaddal, itt már ösztönből kell vadászniuk. A makói lány az egy napos kis gepárdok felnevelésében is részt vett; volt ugyanis egy hím testvérpár, akiket születésük után elutasított az anyjuk. A érdekes történetekkel tűzdelt teljes írás a Natgeo oldalán olvasható.