Horrorisztikus állapotú telepről mentettek csaknem 60 állatot Tömörkényen, egy részük már elpusztult

A Rádió 88 számolt be arról, hogy horrorisztikus körülmények közül mentettek ki csaknem 60 kisállatot az Állatmentő Szolgálat Alapítvány önkéntesei a Csongrád-Csanád vármegyei Tömörkényen. Az állatok között a kutyák és macskák mellett ékszerteknős, csincsilla, nyúl és agáma is volt, mindannyian alultápláltsággal és többféle betegséggel, fertőzéssel is küzdöttek.

A szervezet közösségi oldalán azt írta, az állatok egy része a szabadban élt, de a házban tartottak óriási koszban és mocsokban voltak kénytelenek tengődni, a benti bűz, a mocsok és a fekália feldolgozhatatlan volt. A tömörkényi szaporító egy úgynevezett „szedő” volt, ő szedte össze a kereskedőknek a kívánt állatokat, amit később külföldre vittek. Az illetőt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a Szentesi Járási Hivatal munkatársai érték tetten.

A posztban egyebek mellett részletezték a telepen tapasztalható állapotokat. Mint írják, kint a fagyban éjjel az egyik spitznek kölykei születtek, egyikük már elpusztult, a többi nedvesen kuporgott az anyjuk alatt. Volt továbbá egy mindössze fél kilós, 6 éves csivava, melynek ürüléke szinte odakövesedett a karmaihoz. Találtak ugyanakkor extrém bőrbeteg, szintén alultáplált bernáthegyit is, valamint cicákat, akiknek szintén volt valami bajuk.

Az ékszerteknősöket szárazon teleltették, egyikük már elpusztult a megtalálás pillanatában, másikuk talán túléli. De voltak pézsmateknősök is, melyek valami fekete lében vegetáltak, emellett elhanyagolt és kiéhezett csincsillákat is találtak az állatvédők. A nyusziknak se jutott itt jobb sors, a szakállas agámát megfosztották pár lábujjától, de a hüllőnek se ez volt az egyetlen baja.

A szaporító azt állította, egész éjjel takarított, azonban az állatvédők állítják, soha nem látta ennyi és ilyen rossz állapotú állatot arányaiban egy helyen. A kimentett példányokról állapotfelmérés készül, amit átadnak a rendőrség részére. Vasárnap a hatósági állatorvosok a szabadnapjukat tették fel arra, hogy ezeket az állatokat megmentsék, melyek 10 állatvédelmi szervezetnél lettek elhelyezve faji sajátosságaikat figyelembe véve.