Márki-Zay Péter szerint Hódmezővásárhely gazdálkodása veszélybe kerül kormányzati támogatás nélkül

Meghaladhatja az 1,75 milliárd forintot idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat működési hiánya, így gazdálkodása veszélybe kerül kormányzati támogatás nélkül közölte Márki-Zay Péter polgármester a közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója az MTI tudósítása szerint azt mondta, Hódmezővásárhely idén sokkal nagyobb kiadásokkal szembesül, mint amekkora bevétele van; az egyetlen megyei jogú város, amely nem kapott kormányzati támogatást a megemelkedett energiaárak kompenzációjára. A polgármester közölte, a városnak szüksége van erre a pénzre, és ez jár is az önkormányzatnak, amely adóerő-képesség alapján a harmadik legrosszabb helyzetben van. Bejelentette, online petíciót indít annak érdekében, hogy a település megkapja a neki járó számításai szerint mintegy 600 millió forintos támogatást.

Cseri Tamás fideszes képviselő hangsúlyozta, az ellenzéki vezetésű önkormányzatok éppúgy kaptak rezsitámogatást, mint a kormánypártiak. Szinte az összes megyei jogú város komoly takarékossági intézkedéseket vezetett be, ezzel szemben Hódmezővásárhely teljesen feleslegesen belekezdett a városháza tornyának felújításába. Ez mintegy 300 millió forintba kerül, nagyjából annyiba, amennyi támogatást kaphatott volna település. A Hódpress beszámolója alapján Cseri azt kérte, ne csak azt mondják, hogy Lázár gonosz, több oldalról világítsanak rá a történtekre. Szerinte nem véletlen, hogy két részre szakadt a város, de felszólalásában kifogásolta a tolvajpárt és az aberrált kifejezéseket is. Azt mondta, nem érti, hogy

a lebegtetett mitikus gonosz miért akadályozta meg a McDonald’s megnyitását, s miért nem a KFC-jét.

A közgyűlésen megtárgyalt előterjesztés szerint a bevételek várhatóan 8,6 milliárd forint körül alakulnak, míg a kiadások elérhetik a 10,4 milliárd forintot. A működési források meghatározó hányadát a számítások szerint 3,7 milliárd forintot az adóbevételek biztosítják. Az iparűzési adó 2,5 milliárd forint körül alakul, építményadóból 736 millió, telekadóból 353 millió forint folyik be. Az állami támogatások nagysága nominálisan nem változott, a tavalyihoz hasonlóan mintegy 3,1 milliárd forint, a helyi adóbevételek alapján számított szolidaritási hozzájárulás azonban kétszeresére, 288 millió forintra nőtt.

A kiadások között az egyik legjelentősebb tételt a személyi jellegű ráfordítások jelentik, ezek nagysága a közterhekkel együtt meghaladhatja a 3,6 milliárd forintot. Az energiaárak emelkedése nyomán az önkormányzati intézmények és a részben közfeladatokat ellátó gazdasági társaságok közüzemi költségei megközelíthetik a 2 milliárd forintot. Idén az önkormányzat és cégei korábbi hitelek után 1,276 milliárd forintot fordítanak adósságszolgálatra. Az önkormányzati költségvetésből a tervek szerint több mint 1,3 milliárd forintot szánnak városüzemeltetési feladatokra, 632 milliót gyermekétkeztetésre, 127 milliót segélyekre.

A működési hiányra részben fedezetet nyújt az előző évi maradvány összege. A város államkincstárnál vezetett pályázati bankszámláján mintegy 750 millió, kereskedelmi banki számláján több mint 1,7 milliárd forint van. Az összegből mintegy 1,2 milliárd forint szabad felhasználású forrás, de ez részben a bérek, illetve áthúzódó kiadások fedezetéül szolgál. Az ülésen hivatalosan is bejelentették Szabó János alpolgármester lemondását, aki mintegy másfél éven át közgyűlésen kívüli tagként elsősorban a város fejlesztéséhez, működtetéséhez kapcsolódó feladatokért felelt.

Fotó: Bálint András / Szegeder