Üdvözöljük Csongrád-Csanád vármenyében! – a közutasok elkezdték lecserélni az eddigi megyetáblákat

Még júniusban szavazták meg, hogy „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel” vármegyékre nevezik át a megyéket. Az indokás akkor egészen pontosan úgy szólt, hogy „a vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg”, és ezen elven továbbhaladva „a vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek”.

Így a tavaly június 4-ével Csongrád megyéből Csongrád-Csanád megyévé átnevezett közigazgatási területi egység is fordult egyet, és január 1-jével már Csongrád-Csanád vármegyének hívják. Mármint azt hiszem, már én sem tudom követni. Az biztos, a napokban írtunk is erről, hogy a kormányhivatal januártól mint Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal oldja meg problémáinkat. Tudják, ez az a hely, ahol emberéletek válnak minőségibb, nagybetűs, élethez hasonló dolgokká, ahol és aminek köszönhetően szegényes asztalokra kerül pulykavacsora, ahol sorsokat kovácsolnak a hatalom üllőin, s ahol szentesíti mindezt a hivatali pecsét. Ha meg nem tudják, kattintsanak ide!

A delmagyar.hu megyei portál írt arról szombaton délután, hogy a 47-es számú főúton már el is kezdték cserélni a táblákat, vagyis a mi megyénkét lecserélték, Békését azonban még nem. „Érdekesség, hogy aki Békés megyéből utazott szombaton Csongrád-Csanádba, már az új táblákkal találkozott Orosháza határában, de a Csongrád-Csanád megyéből jövők továbbra is Békés megye táblát láttak, nem pedig Békés vármegyét” – írja a portál.

Képek tekintetében egyébként még nem történt semmi érdekes, mert a megyei lap bár közzétett egy fotót, azon mindössze annyi látszik, hogy a közutasok leveszik az új táblát a platóról, a háttérben pedig még látszik a korábbi, ami egyébként nagyjából 560 napig volt fent. Elvárásaink e téren azért is lehetnek, mert tavaly az MTI fotósa egy ilyen utánozhatatlan pillanatot tudott megörökíteni az emberarcú Lázár Jánosról a 451-es számú főúton, Gátér közelében:

Fotó: Rosta Tibor / MTI