Mintegy 80 millió forintot juttat a kormány a Homokhátság mezőőrei számára

Mintegy 80 millió forinttal támogatja a kormány a Homokhátság déli részének településein a mezőőri szolgálatok működését, közölte Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester csütörtökön a Csongrád-Csanád megyei kisvárosban.

A politikus sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az illegális migráció a határtérség önkormányzatainak állandó és egyre komolyabb feladatot jelent. A migrációs nyomás egyre inkább fokozódik, s mind nehezebb helyzetet teremt a határ mentén élők számára. Az érkező határsértők egyre agresszívebbé válnak, és folyamatos az embercsempészek tevékenysége. Az illegális bevándorlók egyre több kárt okoznak az itt gazdálkodóknak hangsúlyozta a fideszes városatya.

Hozzátette, a térségben gyakran találni hátrahagyott autókat, egyre több a szemét, és növekszenek a mezőgazdasági károk, romlik az itt élők szubjektív biztonságérzete. Mint azt Nógádi az eseményen elmondta, a helyzet kezelése érdekben az önkormányzatok folyamatosan igyekeznek segíteni a határrendészeti feladatok ellátását. Támogatják a határtérségben működő polgárőrszervezetek és az ország más részeiből érkező polgárőrök munkáját.

A mezőőrök feladata a határ menti térségben gazdálkodók vagyonvédelme, terményeik és termelőeszközeik biztonságának garantálása. A kormányzati támogatás fedezi a személyi és dologi kiadásokat, a lovas és kutyás szolgálatok működési költségét  közölte Nógrádi Zoltán.

Sánta Gizella Ruzsa független polgármestere elmondta, míg korábban a migráció jellemzően azokat a településeket érintette, melyek határa egybeesik az államhatárral, bő egy évvel ezelőtt a probléma megjelent náluk is. Közlése szerint a falu polgárőrei tavaly októberben fedezték föl az első embercsempészeket a településen, azóta folyamatosan fordulnak elő ilyen esetek a községben. A polgármester hangsúlyozta, a mezőőrök munkája azért is fontos, mert a vagyonvédelem mellett jelentősen javítják az emberek biztonságérzetét.