Nemzeti emlékezet hete lesz a vásárhelyi Emlékpontban az 1956-os forradalomhoz kapcsolódóan

Rendhagyó történelemórákon és egy tudományos konferencián idézik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit, áldozatait és eseményeit a napokban a Nemzeti emlékezet hete elnevezésű rendezvényen Hódmezővásárhelyen tájékoztatta a Tornyai János Múzeum az MTI-t.

A közlemény szerint a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató Emlékpont 2005-ös megnyitása óta minden évben tudományos és oktatási programsorozatot szervez október 23-ához, az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepéhez kapcsolódóan.

A Nemzeti emlékezet hetén szerda délelőtt Miklós Péter történész, a múzeum főigazgatója a fiatalok a kommunista diktatúra elleni harcban betöltött szerepéről beszél a diákoknak tartandó rendhagyó történelemórán, majd két nappal később az 1956-os forradalom és szabadságharc idejéből származó pillanatképeket mutat be helyi középiskolásoknak.

Pénteken tudományos konferenciát rendeznek az Emlékpontban. A tanácskozás nyitóelőadásán Nagy Gyöngyi, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola pedagógusa a közelmúltban elhunyt Wittner Mária (19372022) forradalmárra és egykori halálraítéltre emlékezik.

Presztóczki Zoltán és Zeman Ferenc levéltáros hódmezővásárhelyi baloldali politikusok portréit villantja fel: a parasztpárti nemzetgyűlési képviselő, Papp János életútjába engednek bepillantást, illetve a Rákosi és Kádár börtöneibe zárt szociáldemokrata Takács Ferenc és Erdei István kálváriájáról esik szó.

A záróelőadáson Miklós Péter A forradalom forgatókönyve című referátumában 1956 Csongrád megyei eseményeit tárja a konferencia hallgatósága elé.