A Csillag börtönből hamarosan szabaduló rabok dolgoznak a déli határkerítés magasításán

Makula György, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának ezredese arról beszélt a Délmagyarországnak, hogy a határvédelmi munkálatokban 3040 fogvatartott vesz részt a Szegedi Fegyház és Börtönből.

Mint azt mi is megírtuk, a kormány döntése nyomán egy méterrel lesz magasabb a határkerítés a szerb, valamint a horvát szakasz találkozásánál, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén a Hóduna határszakaszon új kerítés is épül. A fejlesztésre Makula szerint azért van szükség, mert a bevándorlók létrák segítségével átjutnak a kerítésen. A magasítás során úgynevezett hattyúnyakat szerelnek fel, amelyet pengés borítással fednek le.

Ez egy 165 kilométernyi szakaszt jelent a déli határon, ahol fogvatarottak dolgoznak, csak úgy mint 2015-ben. Jellemzően   mivel ez egy külső munkahelyen való foglalkozatás   olyan fogvatartottakat dolgoztatnak a határnál, akiknek jó a magaviselete és nincs már sok hátra a letöltendő büntetésükből, mivel ez egy külső munkahelyen való foglalkoztatás.

A Délmagyarnak a térség országgyűlési képviselője, Mihálffy Béla is nyilatkozott, aki elmondta, hogy hálás a kormány ezen döntéséért. Bízik abban, hogy a határzár és a határvadászok munkája meggátolja majd a bevándorlókat abban, hogy további károkat okozzanak a határ mentén élő gazdáknak.

Arról, hogy ezeket az elemeket hogyan gyártják le és hogyan kerülnek elhelyezésre videót is készített a Magyar Büntetés-végrehajtás, amelyet alább lehet megtekinteni: