Tavaly 2200 milliárd forint nettó árbevétele volt a megye 100 legnagyobb vállalatának

A 100 legnagyobb nettó árbevételt elérő Csongrád-Csanád megyei székhelyű vállalkozás összteljesítménye megközelítette tavaly a 2200 milliárd forintot, 332 milliárd forinttal növekedett a 2020-as évhez képest derül ki a Top 100 – Csongrád Megye Gazdasága 2021 című kiadványból.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Délmagyarország napilap és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésével készült kötetet csütörtökön mutatták be Szegeden. A kiadvány szerint a megyében a legnagyobb cégek között meghatározó, 44 százalékos a kereskedelmi vállalkozások aránya. A feldolgozóiparban a TOP 100 vállalkozások mintegy harmada, az építőiparban 10 százaléka működik.

2021-ben Csongrád-Csanád megyében a legnagyobb nettó árbevételt

 • 861,303 milliárd forinttal a hódmezővásárhelyi székhelyű Országos Dohányboltellátó Kft. érte el. A dohány-nagykereskedelmi cég 16 százalékkal növelte árbevételét a megelőző évhez képest. A részvények 51 százalékát birtokló Tabán Trafik Zrt. Sánta János érdekeltsége, akit Lázár János hódmezővásárhelyi holdudvarához sorolnak. Lázár vezényelte le még kancelláriaminiszterként a dohánypiac újraszabályozását, a hódmezővásárhelyi vállalkozó pedig a Fidesz dohányipari jogszabályainak fő haszonélvezője volt.
 • A második helyre a KÉSZ Építő Zrt. került 93,436 milliárd forintos nettó árbevétellel, ami 49 százalékkal haladta meg a 2020-as értéket.
 • A harmadik a Sole-Mizo Zrt. lett a 2020. évit 9 százalékkal növelve 89,233 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétellel.

A megye száz legnagyobb vállalkozása tavaly több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. A legnagyobb munkaadó

 1. a Pick Szeged Zrt. volt 1934 fős statisztikai létszámmal,
 2. ettől alig maradt el a ContiTech Fluid Automotive Hungária Zrt. 1918 dolgozójával,
 3. a harmadik foglalkoztató a szentesi Hungerit Zrt., 1580 munkavállalóval.

A legnagyobb exportárbevételt,

 • 68,840 milliárd forintot a makói Givaudan Hungary Kft. érte el tavaly,
 • a második a ContiTech Fluid Automotive Hungária Zrt. lett 58,143 milliárd forinttal,
 • a harmadik a szintén a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Rubber Industrial Kft. 36,336 milliárd forinttal.

A kötetet bemutató ünnepségen átadták a TOP 100 díjakat a legjobban teljesítő önkéntes kamarai tagvállalkozásoknak.

 • Nagyvállalati kategóriában az elismerést az elektromos szerelvényeket, erős- és gyengeáramú termékeket és rendszereket gyártó szentesi Legrand Zrt. nyerte el.
 • A középvállalati kategória díjazottja a csatornázásban, vasútépítésben, a mezőgazdaságban és a környezetvédelem területén alkalmazott előregyártott vasbeton elemeket készítő hódmezővásárhelyi CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. lett.
 • A kisvállalati kategória díját az építőanyag kis- és nagykereskedelmi tevékenységet folytató szegedi Zengő Alföld Kft. kapta.