Vásárhelyen mindössze 100 millió forintot tudnak spórolni az intézménybezárásokkal és az elbocsátásokkal

Hárommilliárd forintos többletkiadás jelent az energia drágulása Hódmezővásárhelynek – árulta el Márki-Zay Péter a Vásárhelyi TV-nek. Ezért aztán a többi önkormányzathoz hasonlóan elkészítettek egy vészforgatókönyvet, amivel kiadásaikat tudják csökkenteni.

A spórolást a be nem töltött állások üresen hagyásával, a nélkülözhető dolgozók elbocsátásával, a 4 napos munkahét bevezetésével és intézménybezárásokkal képzelték el, pontosabban ennél többre nincs is nagyon hatáskörük. Azonban ezekkel is mindössze 100 millió forintot, a 3 milliárdos rezsitöbblet töredékét tudják csak megspórolni.

Márki-Zay azt is megjegyezte, hogy a jelenlegi rezsiár-emelkedés az államnak hatalmas extraprofittal jár az állami cégeken és a magas áfán keresztül.  Ha nem végez átcsoportosítást a kormány, akkor szerinte egy éven belül Magyarország 3200 önkormányzata – kormánypártiak is – csődbe fog menni és a lakosság is nehéz helyzetbe kerül. Elmondta, bár Vásárhely gazdasága jelenleg stabil, de a 3 milliárdos extra kiadást lehetetlen kigazdálkodni.

Kedden megírtuk, Hódmezővásárhelyen elbocsátásokra is készülnek, valamint intézményeket zárnak be, hogy spóroljanak a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt. Az emiatt bajba jutó vállalkozásokon sem tudnak segíteni: „Hiába kérik amúgy érthetően, hogy engedjük el az iparűzési adójuk egy részét, nem tehetjük. Örülünk, ha a legszegényebb lakosokat támogathatjuk tűzifával” – magyarázta a polgármester.