Márki-Zay Péter elbocsátásokat tervez a városházán, az uszoda néhány medencéjét is leeresztik

A 24.hu készített egy átfogó riportot a dél-alföldi helyzeről energiaügyben, pontosabban a tavaszi csatateres riportsorozatuk néhány szereplőjét. A lap ezúttal Makóra, Algyőre és Hódmezővásárhelyre látogatott el, ahol a polgármestereket kérdezték a településükön szükséges intézkedésekről, melyeket a rezsicsökkentés megszűnése miatt kell meglépniük.

A riport Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével kezdődik. „Eddig úgy zuhanyoztam, hogy megnyitottam a csapot, aláálltam, leszappanoztam, leöblítettem magam, és csak a végén zártam el a vizet. Újabban a szappanozás idejére elzárom a csapot, sokkal kevesebb meleg víz fogy így” – mondta arról, hogyan spórol otthon.

„A város állami támogatása egyre csökken, az elvonás nő. Az infláció elszabadult, ami az emelkedő áfabevétel miatt jó az államnak, viszont tragédia a településeknek. A kormány tudatosan véreztet ki bennünket, hogy aztán azt tegyen velünk, amit akar. Kizárólag a becsődölt településeknek segítenek, amíg egy fillére is van a városnak, addig nem” – nyilatkozta a település helyzetéről.

Hozzátette, a 23 megyei jogú város közül adóerőben az utolsó háromba tartozik Vásárhely, az adósságállományt 10 milliárd forintról 5 milliárdra csökkentették. „Viszont a kifizetés egy fikarcnyit sem fog csökkenni, mert a kamatteher idén a többszörösére nőtt” – árnyalta a képet. A város működésén aprókat spórolnak:

  • csökkentik a városháza és a városi cégek dolgozóinak létszámát,
  • ötmillió forintot fognak azon, hogy az idén megvásárolják azokat a szoftvereket, melyekre eddig minden évben előfizettek,
  • az idősek otthonában és 118 szociális bérlakásban elkészültek az energetikai beruházások, ezen épületek energiaigénye a korábbi alig felére csökken,
  • télre leeresztik az uszoda néhány medencéjét, de nem zárják be, ugyanis termálvízzel fűtenek,
  • átmenetileg bezárják az Emlékpontot, „de a telefonszám kint lesz, ha valaki be akar jutni, szól, és megyünk a kulccsal”.

A rezsiárrobbanás miatt bajba jutó vállalkozásokon nem tudnak segíteni. „Hiába kérik amúgy érthetően, hogy engedjük el az iparűzési adójuk egy részét, nem tehetjük. Örülünk, ha a legszegényebb lakosokat támogathatjuk tűzifával” – magyarázta az egykori miniszterelnök-jelölt.

Még csak most kezdődik az igazi horror

Az olajkutakat működtető Moltól érkező iparűzési adónak köszönhetően Algyő gazdag településnek számít, vagyis számított eddig. A lap az egykori jobbikos Molnár Áron polgármesterrel beszélt, aki 2014 óta vezeti a települést. Úgy látja, a kormány pucérra vetkőzteti a településeket. „És a polgármesterek lényegében eszköztelenek. Idén 310 millió forintot vett el tőlünk szolidaritási adóként, jövőre 470 millióra nő a sarc, vagyis a költségvetésünk minden negyedik forintja az államhoz kerül.”

Mint elmondta, elődje és ő még a pénzbőség idején ahol lehetett, energetikai felújításokat végeztetett, de így is durva lesz a települési gázszámla. „A gáz- és az áramszerződéseink idén lejárnak, és a jelenlegi tarifa öt-tízszeresére kapok ajánlatokat. Most az összes fogyasztási helyet átnézzük, mindenhonnan takarékossági tervet kérünk be” – mesélte a lapnak.

A polgármester decembertől, januártól számít tömeges csődökre, amivel tovább csökken az önkormányzatok iparűzésiadó-bevétele. „Még csak most kezdődik az igazi horror” – tette hozzá.

Makó polgármestere nem nyilatkozott

Ezután Makón keresték Farkas Éva Erzsébetet, a fideszes polgármester azonban nem akart nyilatkozni a lapnak a rezsiválságról sem, így a DK-s Mucsi Tamás önkormányzati képviselőt kérdezték. „Annyit értünk el az ülésen, hogy hétmillió forintról harmincmillióra emeltük a szociális keretet.” Ehhez képest apróság, hogy „a városházán kiadták, mindenki kapcsolja le maga után a villanyt” – mondta Mucsi.

Mucsi elmondása szerint „annyira üres a város kasszája, hogy a hivatalban olykor hónapokig nem érkeztetik az önkormányzat által megrendelt és elvégzett munkák nyomán beérkező számlákat, hogy ne kezdjen ketyegni a fizetési határidő. Csakhogy ezzel a polgármester hozzájárul az amúgy is az életben maradásukért küzdő helyi cégek ellehetetlenítéséhez.”

A Jobbikot Zeitler Ádám képviseli a makói önkormányzatban. Ő a Mucsi emlegette villanykapcsolgatáson túli testületi megszorításokat sorolja:

  • átmenetileg bezárnak a nyugdíjas klubok, „ahelyett, hogy melegedőként működnének,
  • szűkül az uszodai kapacitás, így csorbát szenved az iskolai úszásoktatás, ha a fenntartók nem tudják fizetni a magasabb díjat a fürdő felé,
  • a sportcsarnok fűtése is gondot okozhat, emiatt gimnázium testnevelésórái kerülhetnek veszélybe,
  • a fűtési idényre bezár a konferencia-központ,
  • ideiglenesen a városi múzeum is bezár (pedig csodás tárlatokkal büszkélkedhet a gyűjtemény, a makói születésű Galamb József okán makulátlan T-modellt és egyéb fordos kuriózumokat láthatunk, köztük órakiállítást, parádés helytörténeti gyűjteményt berendezett szobákkal, tapogatható skanzent hagymás mindentudóval, ráadásul a személyzetben még a pénztáros is csupaszív muzeológus; szóval, míg tart az enyhe ősz, tessék menni).

A riport teljes egészében ide kattintva olvasható.

Fotó: Bálint András / Szegeder