Orbán kiírta a Facebookra, hogy „hét éve volt a röszkei csata”

A miniszterelnök éles felütéssel kezdte a pénteket közösségi oldalán: a 2015-ös röszkei zavargásokat egyenesen „röszkei csata” néven említette meg egy visszaemlékező Facebook-posztban.

„Hét éve ezen a napon volt a röszkei csata. Hazánk déli határát illegális migránsok ezrei ostromolták. Magyarország határait megvédtük, és azóta is minden egyes nap megvédjük” – írta Orbán Viktor, aki néhány órával később egy videót is megosztott, amelyben a határvadászokról, illetve azok nemrég megesett avatásáról van szó.

A röszkei zavargás persze valóban megtörtént, amikor 2015. szeptember 16-án a település 5-ös főút menti, ún. régi közúti határátkelőhelyénél erőszakba torkolló összecsapás történt a migránsok és a határátkelőt védő magyar rendőrök között, melynek során több száz ember sebesült meg.

Szeptember 15-én reggelig közel 3–400 migráns gyűlt össze a régi horgosi határátkelő vajdasági oldalán, amiért azt le is zárták a rendőrök dél körül. Másnapra már ezrek sátraztak a környéken, majd a migránsok egy része olyan ultimátumot adott, hogy vagy átengedik őket, vagy áttörik a kaput.

Idővel néhány agresszív hangadó vezetésével a szerb oldalon a migránsok áttörték a határt lezáró kaput, ezért könnygázzal fújták le őket, mire válaszul a támadók kődarabokkal, botokkal, betondarabokkal és a segélyszervezetek által odavitt vizespalackokkal dobálták a határzár vonalán felsorakozott rendőröket. A rendőrség könnygázt, valamint vízágyút használt, míg a támadók autógumikat gyújtottak fel és a közeli melléképületek tetejéről dobálták őket, majd benyomultak a magyar területekre.