Súlyosbítanák Szegeden a Romániában elfogott embercsempész büntetését, 51 menekültet segített át a határon

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként a büntetés súlyosítását indítványozta annak a román férfinak az ügyében, aki a társaival együtt több migráns személynek segítséget nyújtott a románmagyar határ jogellenes átlépéséhez.  

A közlemény szerint első fokon a Szegedi Törvényszék járt el az ügyben a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádirata alapján. A férfi 2017 augusztusában, Romániában több társával megegyezett abban, hogy meghatározott pénzösszeg fejében migráns személyeket juttatnak el Magyarországon keresztül Ausztria irányába.

A csoportot a férfi irányította és közreműködésével egy ismeretlen embercsempész 51 migránst kísért át gyalogosan a románmagyar határon Magyarország területére. Itt a férfi társai a migránsokat két kisbuszba terelték. A férfi a zsúfolt és levegőtlen szállító járművek előtt haladva előfutóként biztosította a járművek haladását, azonban a járőrök rövid idő elteltével mindkét kisbuszt ellenőrzés alá vonták és a cselekményt felfedték.

A férfi a rendőri intézkedést észlelve az általa vezetett gépkocsival visszatért Románia területére, de európai elfogatóparancs alapján elfogták és átadták a magyar hatóságoknak. A férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Az elsőfokú bíróság a férfit embercsempészés bűntette miatt 8 év börtönbüntetésre ítélte és 8 évre kiutasította Magyarország területéről. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett súlyosításért. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség egyetértett az ügyészi fellebbezéssel, mert a vádlottal szemben kiszabott büntetések aránytalanul enyhék, ezért azok súlyosítása indokolt. Másodfokon az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt.