A múlt héten egyedül Csongrád-Csanád megyében emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma

Az előző heti Zala megye után a múlt héten Csongrád-Csanád megye volt az egyetlen olyan megye Magyarországon, ahol heti összevetésben még emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma – írja a Portfolio.

A szerdán közzétett adatok szerint a múlt héten összesen 10 300 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 76 beteg. Jelenleg 832 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen. Az új fertőzöttek száma 15%-kal, a haláleseteké 24%-kal, a kórházban ápoltaké 15%-kal, a lélegeztetett betegeké 26%-kal maradt el az egy héttel korábbitól, ezek alapján egyértelmű a javulás.

A Portfolio szokásos heti térképe azt mutatja, hogy továbbra is Baranya megyében a legmagasabb népességarányosan az új fertőzöttek száma. Mivel ez az idei év nagy részében hasonlóan volt, elképzelhető, hogy a Pécsen végrehajtott mintavételek országos átlagnál magasabb száma vagy az ottani hatékonyabb detektálás ennek az oka.

Baranya megye után Csongrád-Csanád és Somogy megyében volt a legmagasabb a népességarányos fertőzésszám a múlt héten, a legkevesebb új fertőzöttet pedig Budapesten, Fejér és Komárom-Esztergom megyében regisztrálták.

Egyetlen megyében, Csongrád-Csanádban emelkedett csak az esetszám,

a legnagyobb mértékben pedig Nógrád, Tolna és Fejér megyében esett vissza. Az országos átlag 15%-kal csökkent, ennél rosszabbul csak 6 megye „teljesített”.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szintén szerdai adatai szerint országos átlagban továbbra is csökkenést mutat a lakossági szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja. A vizsgált városok többségét, így Szegedet is stagnálás jellemzi, míg csökkenés Eger, Győr, Kecskemét és Nyíregyháza esetében mérhető.

Jelentős növekedés egyik vizsgált város esetében sem tapasztalható. A koronavírus koncentrációja 3 településen a mérsékelt, míg 19 településen, köztük Szegeden az emelkedett kategóriába sorolható.

Forrás: Portfolio