Telerakták a tetőt napelemekkel, közel háromszorosára nő az áramszámlája a szentesi társasháznak

Két és fél- háromszorosára emelkedik majd az áramszámlája egy szentesi társasház lakóinak, mert napelemet szereltettek a tetőre. Emiatt nagyfogyasztónak számítanak, és csak piaci áron kapják az áramot – derül ki az RTL Híradójából.

A szentesi társasház tetejének minden négyzetcentijét napelem borítja, melyet két éve építtettek a lakók 18 millió forintért, hogy a ház három lépcsőházában lévő 24 lakás melegvíz-ellátását és áramfogyasztásának nagyrészét ezzel biztosítsák.

„108 darab, egyenként 4,2 kWh-s teljesítményű panel van most jelen pillanatban a tetőn” – mondta el a híradónak Erdei István. „Korábban 90–100 ezer forint között volt az áramszámlám, a napelemek felszerelése óta olyan 45 ezer, gázt nem használok. A gázszámlám csak azért nem 0 forint, mert a rendszerhasználati díjat fizetem” – magyarázza Erdei István az RTL-nek.

Ha a napelemek a felhasználtnál többet termeltek, azt eddig társasházként adták el, és ha áramra volt szükségük, társasházként vásároltak az MVM-től. A rezsicsökkentés csökkentése, vagyis a rezsinövelés bejelentése óta azonban nagyfogyasztónak számítanak és túllépik a határértéket, így ezentúl piaci áron kell vásárolniuk.

Az éves számlájuk lépcsőházanként 290 és 400 ezer forint helyett akár 750 ezer forint is lehet.

„Vagy közösköltséget emelünk, vagy visszaállunk az eredeti rendszerre, megszüntetjük a napelemet és akkor minden család egyénileg kevesebbet fog fizetni, mint most így” – mondta. A társasház lakói azt szeretnék, ha az egyedi fogyasztásmérőik alapján mindenki külön, kisfogyasztónak számítana. Állításuk szerint kérésüket az MVM elutasította. Az RTL Híradója is kereste a céget és a kormányt is, de egyelőre nem válaszoltak.