Gyopáros Alpár Forráskút felújított orvosi rendelőjében beszélt a Magyar falu program eddigi sikereiről

A Magyar falu program 2018-as meghirdetése óta a valós fejlesztési igényekre kíván reagálni – hangsúlyozta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Forráskúton az MTI beszámolója szerint.

Gyopáros Alpár a Csongrád-Csanád megyei település felújított orvosi rendelőjében arról beszélt, hogy olyan pályázatokat hirdetnek meg és olyan támogatási eszközökkel élnek, amelyeket maguk a falvakban élők kérnek.

Az első pályázatok 2019 elején történt meghirdetése óta 30 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki országszerte 3000 kistelepülésen, azok összértéke meghaladja a 300 milliárd forintot. Felidézte, hogy a programban sokféle támogatási célt határoznak meg a többi között szociális, oktatási, közigazgatási és közigazgatási területen.

Gyopáros Alpár szavai szerint köztudott, hogy orvoshiány van Magyarországon, ami a falvakat sújtja a legjobban, majd szólt arról is, hogy szükségessé vált a infrastruktúra és az orvosi eszközállomány fejlesztése is. A hiány mérséklésére háziorvosok, gyermekorvosok és fogorvosok számára is alakítanak ki szolgálati lakásokat az ország számos pontján.

A kormánybiztos összesítése szerint az alapellátás fejlesztésére eddig több mint 25 milliárd forintot biztosítottak a Magyar falu programból, 170 szolgálati lakást építettek vagy újítottak fel, több mint 600 orvosi rendelőt újítottak fel és minden pályázó település szám szerint több mint 1700 forrást nyert orvosi eszközök beszerzésére.

Fotó: Kerekes Balázs / MTI

Kitért arra is, hogy az önkormányzatok mellett a pályázatok kedvezményezettjei a civil és egyházi szervezetek, iskolafenntartók, tankerületek, továbbá több mint 7000 kivállalkozás is nyert támogatást, valamint elindították a kisboltok fejlesztését és újak nyitását célzó programelemet is.

A falusi csok is a program része. Mára mintegy 1200 településen megállt a népességcsökkenés mutatott rá Gyopáros Alpár, aki szerint ez jelzi, hogy a Magyar falu program alapvetően sikeres.