Különleges, pöttyös vörös rókát ejtettek el Árpádhalmon

A Csongrád-Csanád megyei Vadász Szövetség árpádhalmi vadászterületén, Marjai Péter és munkatársa őzbak-utánkeresésre indult a „Nagyfeszültség” alatti tarlóra. Azonban ehelyett egy igen ritka rókára bukkantak – írja az Agro Jager News.

A beszámoló szerint az előző nap, egy német vendégvadász rálövést tett egy őzbakra, aminek a nyomát keresték az egyik mezőgazdasági táblában. Munkájukat nehezítette a nagy meleg, és egy sűrű kukoricaállomány is, mivel az őzbak ode ugrott be. Marjai Péter elhúzódott az egyik oldalra, hátha megpillantja az őzbakot a közeli földúton.

Semmi nem mozdult, kivéve egy vörös rókát, ami tőle megközelítőleg 400–500 méterre lehetett az úton. Szájjal azonnal “cuppogást” utánzott, mire a róka azonnal megfordult és kocogva elindult a hang irányába. Nem sok esély volt a sikerre, de a róka egyre közeledett. Egy bizonyos távolság után, az óvatlan ragadozó megállt és keresztbe fordult a vadásznak.

Ekkor el is dörrent a „.270-es Winchester”, megközelítőleg 180 méter távolságból. Az oldalát mutató vörös róka azonnal tűzben rogyott – írja a beszámoló. A birtokbavételnél tűnt fel a terítékre hozott vörös róka különleges, pöttyözött szőrzete.

Az 1993-óta vadászó Marjai Péter nem tudott magyarázatot találni erre a különleges színváltozatra. Vélhetően genetikai okai lehetnek a pettyezett szőrzetnek – foglalta össze tapasztalatait a vadász.

Fotó: Marjai Péter