A MÁV szerint nagyon bejött a fizetős tram-train is, már a nyári szabadságolások alatt is sokan használják

Az első hét tapasztalatai alapján, megbízható menetrendszerűséggel közlekedik a félórás üzemben a vasútvillamos rendszer – írja a MÁV közleménye. A nyári szabadságolások csúcsidőszaka ellenére naponta annyian utaztak, mint a tavasz óta tartó ingyenes utasforgalmi próbaüzem alatt, de az utasok száma folyamatosan emelkedik. Egy hét alatt a kilencezret is meghaladta a különböző zónákra összesen értékesített díjtermékek száma.

A vasúttársaság közleményében megemlíti, hogy a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasútvillamos innovatív megoldás a kötöttpályás közlekedésben, átszállásmentes kapcsolatokat létrehozva segít abban, hogy az utasok autó helyett a közösségi közlekedést válasszák, közelebb hozta Hódmezővásárhelyt Szegedhez. Egyre többen választják a tram-traint, a legkedveltebbek a hivatásforgalmi járatok munkanapokon. A pontos, menetrendszerű működés biztosítja a kiszámítható közösségi közlekedést.

A Technológiai és Ipari Minisztérium, a MÁV-Start, a Szegedi Közlekedési Társaság és a Volánbusz egy Magyarországon eddig nem elterjedt, az utasok számára kedvező zónás tarifarendszert dolgozott ki. A zónarendszer figyelembe veszi az alkalmi és a rendszeres, a helyi és települések közötti, valamint a különböző közlekedési módok között váltó utasok igényeit is – írták.

Augusztus 1-jétől a TramTrain a korábbi, órás ütemű menetrendhez képest kora reggeltől késő estig jelentősen sűrítve, félórás követési idővel közlekedik. Fennmarad a csütörtökről péntekre, péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszakákon a peremidőszaki órás követésű rendszer, így ezeken a napokon a TramTrain járatok üzemszünet nélkül, folyamatosan közlekednek. A menetrendről és a díjtermékekről itt írtunk bővebben.

Egy hét alatt több mint 7 700 menetjegy és mintegy 1 100 bérlet és diákbérlet kelt el, de több mint 300 alkalommal éltek az utasok a kerékpár, illetve kutya jegyek vételi lehetőségével is. Az utasok a menetjegyek és bérletek több mint felét jegyértékesítő automatából vették, de 1 800 fölött van a MÁV App-ból indított sikeres vásárlások száma is. Utazás előtt érdemes időt szánni a jegyvásárlásra mindazoknak, akik számára eddig ismeretlenek voltak ezek a megoldások.

A jegyértékesítő automaták és a MÁV App biztosabb használatához segítséget nyújthat a következő film:

Fontos hír a közlekedők számára, hogy a MÁV-START egyszerűsítette a jegykiadó automatáknál a bérletvásárlás lehetőségét. Bekerült a gyorsmenübe a bérlet is, így az könnyebben és egyszerűbben megtalálható, sőt az utazókat külön üzenetet segíti, mi a tennivaló a bérletvásárlás kapcsán.

A vasútvillamosra és a szegedi helyi közlekedésre is érvényes kombinált bérletek elszámolhatók munkába járás céljából – emelték ki. A kombinált bérleten és az arról kiállított számlán is külön feltüntetik a helyi és a helyközi közlekedésre eső díjrészt. A számla kiállításához fontos figyelembe venni, hogy a MÁV appból és az automatáknál vásárolt  bérletek esetében a számla kiállításához előzetes regisztráció szükséges a pénztárnál vagy az online felületen.

A vasútvillamosokon bankkártyás fizetési lehetőséget biztosító fedélzeti automaták felszerelése is folyamatban van, a gyártó Stadler tájékoztatása alapján azok beüzemelését az SZKT rövidesen megkezdheti.

A helyközi autóbuszokon a hódmezővásárhelyi „C” zónán belül érvényes minden vasútvillamos C, BC és ABC zónás bérlet és jegy, a kutya- és kerékpárjegyeket kivéve. A vasútvillamoshoz Hódmezővásárhelyen csatlakozó helyközi autóbuszokra tehát egy tram-train jeggyel át lehet szállni, nem kell külön menetjegyet váltani a városon belül.

A Hódmezővásárhelyen túl (Szentes, Békéscsaba felé) utazók számára a tram-train csatlakozó autóbuszokon kiegészítő helyközi menetjegy is kapható, amely a Hódmezővásárhelyi „C” zóna határáig érvényes. A kiegészítő bérlet a Volánbusz pénztáraiban megvásárolható. A csatlakozó autóbuszokon tram-train zónajegyet is vásárolhatnak azon utasok, akik utazásukat Hódmezővásárhelytől a tram-train-nel kívánják folytatni.

A tram-train közlekedéssel és díjszabással kapcsolatosan minden információ a www.mavcsoport.hu/tramtrain vagy www.mavcsoport.hu/vasutvillamos oldalon található meg.