Épp a mártélyi időközi napján avattak oltárképet a szomszédban

Mártélyon nemrég feloszlatta magát a képviselőtestület, ezért ma időközi választást tartanak, ezekben a percekben is vonulnak a helyiek az urnákhoz. És bár itt minden bizonnyal nem folyik semmilyen kampánytevékenység, a falutól mindössze öt kilométerre fekvő Mindszent városában vasárnap oltárképet adtak át a templomban.

Az áprilisi vonattragédiával a hírekbe bekerült hatezerfős településen hálaadó szentmisén adták át a Mindszenti Mindenszentek-templom felújított oltárképét. Az eseményen Salamon László plébános a Rádió 7-nek azt mondta, a templom tavalyi külső-belső korszerűsítése mellett rekonstruálták a XVIII. századi barokk műalkotást is.

„A kép alsó részén vannak a polgári szentek, vagyis a királyok, hadvezérek, utána következnek a segítő szentek, majd az apostolok, egyházi tanítók. A legfelső részen Boldogságos Szűz Mária látható, akit megkoronáz a teljes Szentháromság. Tehát az oltárkép tulajdonképpen az egész mennyországot gyönyörűen bemutatja” – mesélte a plébános, aki szerint egész Kelet-Magyarországon nincs olyan oltárkép, amelyen ilyen sok alak volna látható.

Az egyházmegye még néhány napja adott hírt a felújításról, ők azt írták, hogy az idén 222 éves templom főoltárképe, a 4,2x2,1 méteres olajfestmény már olyan sötét volt, hogy csak egy-két szent körvonalát lehetett kivenni. A festmény mintegy 13 hónap után hétfőn került vissza a gödi műhelyből Mindszentre. A restaurálást Fazekas Gyöngyi és asszisztensként P. Mürschberger Zsuzsanna restaurátorok végezték.

A közel száz szent alakot ábrázoló festmény Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő és családjának támogatásával újult meg, akik ott is voltak vasárnap a templomban a misén, amit Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrált. Lázár egyébként itt esküdött meg húsz évvel ezelőtt, erről közösségi oldalán írt most.