Hamarosan ezer forint lehet a legolcsóbb kenyér kilója a mórahalmi pékség vezetője szerint

A pékek a kenyér és minden más termékük árának emelésére készülnek, mert az alapanyagok mellett az energia is rohamosan drágul. Néhány hét múlva a legolcsóbb kenyér kilója is drágább lesz ezer forintnál, a jobb minőségűek még többe kerülnek majd – írja a Telex cikke.

A Telexnek nyilatkozott Varga Ferenc, aki a Magyar Pékszövetség elnökségének tagja, valamint a Varga Pékség tulajdonosa. Elmondta, korábbi években előfordult, de az utóbbi időben nem hallott arról, hogy pékséget zártak volna be Csongrád-Csanád megyében. Pék szakembert évek óta nagyon nehéz találni: a fiataloknak nem vonzó a pálya, a munka nehéz. Közben az energiakiadásaik nőnek, a szállítási költségek szintén, és mindenféle alapanyag ára is növekszik.

Az elmúlt évtizedek során egyre igényesebbek lettek a magyar vásárlók, a jobb minőségű és egészséges termékek előállítása viszont költségesebb. Varga két péksége sokféle termékének 80–85 százalékát vidéken értékesíti, főként a megyében, így az üzemanyagköltségek tetemesek. Szegedre az áruiknak csak a bő tizede kerül. A tulajdonos elmondta, a legnagyobb költségvetési tételt, a béreket azért kellett emelni, hogy a jó szakembereket megtartsa a cég. A termékek hagyományos módon készülnek, amihez hozzáértő és gyakorlott szakmunkások kellenek.

Közben az energia ára feljön a második legnagyobb kiadási tétel szintjére, az alapanyagokra elköltött pénz pedig a folyamatos áremelések ellenére is a harmadik legnagyobb költségtétel marad. A pékségek termékeinek áremelése elkerülhetetlen, erről Varga Ferenc nem akart találgatni, de

szerinte a legolcsóbb kenyér kilója is mindenhol hamarosan ezer forint felett lesz,

és még nem lehet látni, hol állnak meg az árak.

A portálnak Újszentiván pékmestere, Kovács Attila László is nyilatkozott. Elmondta, hogy mostanában már másodszor emelte fel a liszt árát a szállító. Három hete 23, azóta újabb 25 százalékkal lett drágább a legfontosabb alapanyag, és még szeptemberre is újabb áremelés várható. ekkor a többi alapanyag, így a margarin, a sajt, a vaj és a húsáru is drágul majd, melyeket más péksüteményekhez, pizzákhoz használnak fel.

Kovács Attila László korábban alkalmazott volt, de egy hónapja megnyitotta az egyszemélyes kisüzemet és mellette kisboltját. A sütéshez villamosenergiát használ, amit már eddig is piaci áron kapott, és nem tudja, az áramért mennyivel kell majd többet fizetnie. A fűtése viszont gázzal működik, ami után szintén drágább számlát vár. Az első lisztáremelés után a tizedével növelt minden termékénél, de újabb 1015 százaléknál nem akar nagyobbat emelni, nehogy elriassza a vevőket, bár így a jövedelme csökkenni fog. Az egykilós kovászos parasztkenyér nála most 805 forint. A teljes írás ide kattintva olvasható.