Elsöprő mértékben utasították el a vásárhelyiek a tűzijátékot, így ott sem fogják megtartani

460 nem és 41 igen szavazattal utasították el – 8 tartózkodás mellett – a vásárhelyiek az augusztus 20-i tűzijáték megrendezését. Az így felszabadult másfél millió forintot is a helyi rászorultak segítségére költi el az önkormányzat.

Mint azt mi is megírtuk, a szavazáshoz szükséges szavazócédulákat a Vásárhelyi Valóság múlt hét pénteken megjelent számában tették közzé. Ezeket a városházán, a könyvtárban, a művelődési házban, orvosi rendelőkben, a Serház téri idősek otthonában, a strandon és a Jovány buszokon elhelyezett szavazóládákba lehetett bedobni kedd délután 4 óráig, összesen 509-en tették ezt meg.

A Hódpress számolt be róla szerda délután, hogy a mai urnabontást követő szavazatszámlálás végeredménye szerint a voksolók közül 460-an arra szavaztak, hogy ne legyen tűzijáték, 41-en arra, hogy legyen, míg egyik lehetőséget sem megjelölve – azaz tartózkodásukat kinyilvánítva – 8-an dobták be a szavazócédulájukat.

Egy már megpályáztatott tűzijátékról szavaztattuk meg a vásárhelyieket, annak ellenére, hogy annak másfél milliós költsége nem terhelte volna meg a város lakosságát, s nagyon sokan szerették volna, ha megrendezzük – mondta a szavazás eredménye ismeretében Márki-Zay Péter. Összesen 509 szavazat érkezett, ebből 460, azaz a voksok túlnyomó többsége »nem« szavazat volt. Azaz a Vásárhelyen, most augusztus 20-án, nem lesz tűzijáték.

Az így felszabadult másfél millió forintot többek közt szociális kiadásokra fordítjuk,

s hamarosan bejelentjük, hogyan tudjuk még segíteni a város gazdálkodásának fenntarthatóságát, környezetvédelmi, energiatakarékossági és egyéb takarékossági lépésekkel, illetve a rászoruló (nyugdíjas) polgárokat, akár szociális tűzifával, akár decemberi plusz juttatással – mondta.

Márki-Zay Péter azt is elárulta, hogy az Szent István-napi ünnepségsorozat, így az operettgála vagy egy rock előadás a többszörösébe kerül, mint a tűzijáték került volna. Vásárhely költségvetése nem áll rosszul ebben az esztendőben – mondta. A polgármester úgy véli, hogy a tűzijáték elutasítása nem helyi specialitás, hiszen azt számos más településen is törölték az ünnepi programok közül.

Márki-Zay Péter arra kért mindenkit, hogy segítsen összeadni kárpótlásul a tűzijátékkal megbízott vállalkozónak egy jelképes összeget. Az adományok befizethetők lesznek egy hamarosan közlendő bankszámlára, de aki a készpénzt tartja egyszerűbbnek, az bedobhatja azt a városháza aulájában elhelyezett, a vélemények összegyűjtésére szolgáló ládába.