Csongrád-Csanád megyében is megkezdődött a határvadásznak jelentkezők alkalmassági szűrése

Valamennyi megyében megkezdődött a határvadásznak jelentkezők egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálata – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján szerdán.

Első ütemben 2200 szerződéses határvadász felvétele, képzése és szolgálatba állítása szükséges a Bács-Kiskun Megyei, a Csongrád-Csanád Megyei, a Békés Megyei, a Hajdú-Bihar Megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei határvadász századok állományába olvasható a közleményben.

Emlékeztettek: a kormány júliusban döntött a szerződéses határvadász jogviszony létrehozásáról és a Rendőrség Határvadász Ezredének felállításáról. A felvétel minél gördülékenyebb és hatékonyabb lebonyolítása érdekében a szerződéses határvadásznak jelentkezőkkel a toborzók folyamatosan tartják a kapcsolatot olvasható a közleményben.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerda reggel azt mondta, hogy naponta látnak a déli határhoz közeledő fegyveres migránscsoportokat. „A határ túloldalán előfordul fegyverhasználat is, harcolnak egy-egy határszakasz ellenőrzéséért, s ezeknek az összetűzéseknek nem egyszer sebesültjei, halottjai vannak. Ezen a határszakaszon több mint 132 ezer határsértőt fogtak el az idén, háromszor annyit, mint a múlt év azonos időszakában, és mintegy ezer embercsempészt, ez pedig a tavalyi kétszerese” – ismertette.

Hozzátette, eközben az ukrán határon is nagy a nyomás. Már összesen több mint 865 ezren, naponta átlagosan több mint 10 ezren menekültek a háború elől Magyarországra. Ez nehéz, tartós és költséges feladat a magyar katonai, rendvédelmi, önkormányzati és karitatív szervezetek számára – mondta a főtanácsadó.

Bakondi szerint az EU tagállamainak szemléletmódja változott a migrációval kapcsolatban 2015 óta, azonban „az EU vezetése, a brüsszeli apparátus a migráció legalizálásáról beszél; nemcsak a gazdasági élet irányításában, a háborús szankciós politikában hoz hibás döntéseket, de hét éve nem vonja le azokat a megfelelő következtetéseket a tömeges, illegális migrációból, amelyek az európai emberek biztonsága szempontjából kulcsfontosságúak lennének”.