A vásárhelyi önkormányzat szerint nem történt bűncselekmény a helyi buszközlekedés kapcsán

Már két rendőrségi határozata is van a vásárhelyi önkormányzatnak arról, hogy a helyi autóbuszos tömegközlekedéssel kapcsolatban nem követtek el bűncselekményt – írja a vásárhelyi önkormányzat Facebook-oldalán.

Hódmezővásárhely önkormányzatának hivatalos Facebook-oldalán tették közzé az ezt bizonyító dokumentumokat. Még 2021 elején Lázár János országgyűlési képviselő tett feljelentést, miután azt gyanította, hogy bűncselekmény történt a személyszállítással, a városi buszközlekedés működtetésével kapcsolatban. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Gazdaságvédelmi Osztálya vizsgálta az ügyet és

a hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt indított eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette.

Egy másik feljelentést Benkő Zsolt képviselő idén június végén tette meg elektronikus úton a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon, ő is úgy vélte, hogy hűtlen kezelés történt. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kizárási indítványt terjesztett elő, amelynek a bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes helyt adott és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki a büntetőeljárás lefolytatására. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Gazdaságvédelmi Osztálya ismét megállapította, hogy

„a cselekmény nem bűncselekmény”.

A határozatban leírták: „A helyi menetrend szerinti személyszállítás egy szolgáltatási koncessziónak minősül, így a közbeszerzési törvény alkalmazása alól kivételt képez. Ebben az esetben egy külön ágazati jogszabály: A személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény szerint kell eljárni. Az önkormányzat megfelelően alkalmazta ezt a jogszabályt.

Megállapították, hogy a nyomozás adatai szerint vagyoni hátrány okozására vagy kötelességszegésre utaló adat nem merült fel. A Közbeszerzési Döntőbizottság nem értett egyet az önkormányzat döntésével, de ez a határozat egyrészt nem jogerős, másrészt még jogerősség esetén sem következne ebből automatikusan bármilyen bűncselekmény elkövetése – közölték.